Program je v sodelovanju s samostojno strokovno svetovalko za ples na Javnem skladu za kulturne dejavnosti (JSKD) Nino Meško oblikovala uradna selektorica Petra Pikalo, ki je na podlagi ogledanih regijskih plesnih revij in nekaterih drugih prireditev pripravila izbor najboljših plesnih miniatur in predstav pretekle sezone. Veliko izbranih plesnih miniatur je nastalo na osnovi razpisa JSKD OPUS 1 Plesna miniatura 2008, ki je želel vzbuditi ustvarjalna razmišljanja in kreacije na temo dialoga.

Prvi večer festivala bosta v Plesnem teatru Ljubljana na sporedu dve krajši predstavi plesne skupine Bitnamuun, ki sta nastali v produkciji PTL - Dancelab 2008, Oh, Janez, roza barva je za barbike in 24 mož, 4 konji. Prva predstava je nastala pod mentorstvom in koreografskimi vodili Rosane Hribar in se ukvarja s problematiko sodobne družbe in popularne kulture, drugo, ki vsebuje tudi kratki plesni film, katerega namen je raziskati odnos med fizičnostjo telesa in prostorom industrijskega ambienta, pa je v sodelovanju s plesalci postavila Jana Menger. Dan zatem bo v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma na programu sklop enaindvajsetih plesnih miniatur in krajše plesne predstave Meja mojega obzorja Plesnega studia Intakt. Slednja je nastala pod vodstvom koreografinje Nataše Tovirac, plesalke pa so raziskovale lastne omejitve in presežke ter poskušale na novo osmisliti intrigantni pojem "meje". Sledila bo predstava Drevo Studia za svobodni ples Ljubljana z gosti. Zamisel in organizacija predstave pripada Vilmi Rupnik, ki je decembra 2006 ob prihajajoči 80-letnici prvega "Solističnega večera Mete Vidmarjeve" povabila nekdanje plesalke, da ta dogodek praznujejo s plesnim večerom. V predstavi bodo potemtakem nastopile mame s hčerami ali sinovi in učiteljice z učenkami in učenci, med drugim bo vsebovala tudi avtorski solo ples Žive Kraigher iz leta 1953 Upor, ki ga bo reinterpretirala Urša Rupnik.

Sobotni popoldanski program bo odprl drugi del plesnih miniatur, v okviru katerega bo uprizorjenih devetnajst izdelkov, mednje je uvrščena tudi skupina iz Hrvaške, to pot Studio suvremenoga plesa Teuta iz Čakovca. Zadnji dan festivala bo v gosteh tudi profesionalna produkcija Zavoda Masa Ljubljana z naslovom Babuška, katere avtorica je Tina Janežič. Janežičeva v njej odpira življenjske zgodbe, se sooča s svojimi frustracijami, v iskanju same sebe preizprašuje smisel in prevzema osebnosti. "Zagotovo ni nikogar, ki bi lahko nekaj zagotovo zatrdil. Kdo (n)ima prav? Kdo manipulira koga?" Ob teh iztočnicah je nastala predstava Brianova pralnica avtoric Jasne Zavodnik in Maje Kalafatić, ki bo premierno uprizorjena prav ob zaključku festivala ŽIVA. Gre za produkt razpisa za mlade plesne ustvarjalce ali skupine PLES ENTER, ki sta ga letos drugič objavila JSKD in Plesni teater Ljubljana, nastajal pa je ob pomoči mentorice Andreje Rauch Podrzavnik. V spremljevalni program festivala je vključena diskusija na temo rodoslovja v plesu, ki jo bo koordiniral Gregor Kamnikar, napovedana pa je tudi delavnica za mentorje mladinskih plesnih skupin pod vodstvom Gordane Stefanovič Erjavec.