Na omenjeni datum je boksar iz Ukrajine v Las Vegasu premagal Dannyja Williamsa na osupljiv način. Britanca, ki je zaprisežen musliman, je trikrat spravil na kolena, v osmi rundi pa mu je zadal končni udarec, po katerem se je Williams sicer še uspel postaviti na noge, a je sodnik borbo prekinil. Kličko je tako obdržal naslov prvaka po verziji WBC. Britancu so po borbi očitali, da je na soočenje z ukrajinskim velikanom, ki v višino meri 202 centimetra, prišel predebel, ta pa jim je odgovoril: "Če bi na dvoboj prišel lažji, verjetno ne bi preživel."

To je bil Kličkov zadnji dvoboj, saj je 9. novembra 2005 naznanil, da se umika od aktivnega boksanja. Kot razlog je navedel, da čuti prevelike posledice številnih poškodb in da se je od tega športa vedno nameraval posloviti na vrhuncu svoje moči. Vodilni možje WBC so mu ob slovesu obljubili, da bo ob morebitnem kasnejšem povratku v ring nemudoma dobil možnost, da si pribori naslov nazaj. Ob odhodu iz sveta boksa je imel Kličko osupljivo statistiko. Kar 92 odstotkov dvobojev je dobil z nokavtom (34 od 37 dvobojev), sam pa na tak način nikoli ni izgubil.

Ukrajinec, ki se je rodil v Kirgiziji, je kmalu po tem, ko je boksarske rokavice postavil v kot, začel s kampanjo za župana Kijeva. Na volitvah je zasedel odlično drugo mesto, pred njega se je uvrstil le Leonid Černovetski. Strokovnjaki so bili mnenja, da je Vitalija zmage stala pozna vključitev v boj za župana. Po neuspeli politični avanturi se je Kličko ponovno začel spogledovati z boksom.

Kličko je za nemško revijo Bild-Zeitung 24. janurja 2007 izjavil, da se vrača, a tega nato zaradi številnih zdravstvenih težav ni storil. Kljub temu je bilo vsem jasno, da Ukrajinec v svetu boksa še ni dejal zadnje besede. Vrnitev je bila neizogibna, zgodila pa se je 11. oktobra letos. 37-letni Kličko je bil zaradi dogovora z WBC nemudoma prvi izzivalec za naslov prvaka, v nasprotnem kotu pa je stal Sam Peter. "Ne rabim ogrevanja pred dvoboji. Počutim se odlično. Prestal sem vse preizkušnje, ki mi jih je postavil trener in skupaj sva se odločila, da se pomerim s Petrom. Vem, da bo težak nasprotnik, zato sem se dobro pripravil. Preučil sem njegovo celotno kariero, vse vem o njem," je pred dvobojem dejal Ukrajinec.

Deset let mlajši Peter je bil pred borbo v Berlinu prepričan, da mu ukrajinski "starec" po štiriletni odsotnosti ne bo kos. A kako se je motil! Dvoboj je potekal enosmerno, saj je udarce prejemal le Peter. Izgledalo je, kot da bi Kličko boksal z amaterjem. Nihče ni mogel verjeti, da je bil Ukrajinec odsoten kar štiri leta. Osem rund je "Nigerijska nočna mora" prejemala udarce "Doktorja železne pesti", na začetku devete pa se Peter ni več želel dvigniti s svojega stolčka in jasno je bilo, da je Kličko znova postal prvak po verziji WBC.

Vitalij je po zmagi izdal še zanimivo skrivnost: "Po borbi s Petrom sem otekline na roki zdravil z urinom svojega otroka. Ta je dober, saj ne vsebuje nobenih strupov in ne smrdi. Tako sem pesti povil s plenicami svojega triletnega sina Maxa. Idejo sem dobil od svoje babice."

Mlajši Vitalijev brat Vladimir je bil ob razpletu navdušen. Tudi sam je vrhunski boksar, saj je prvak po kategorijah IBF, WBO in IBO. Skupaj sta sedaj hkrati nosilca pasov v težki kategoriji, s čimer pišeta zgodovino boksa.