Medtem ko so doslej igrali v treh skupinah s po osmimi moštvi, so zdaj moštva razdeljena v štiri skupine s po šestimi klubi. Za preboj med šestnajst najboljših bo treba zasesti najmanj četrto mesto v skupini. Slabši klubi že tarnajo, saj bo za njih sezona letos krajša, za njihove navijače pa zaradi le petih tekem v domači dvorani manj atraktivna. Med tistimi, ki se bodo ogorčeno borili za vstop med elito, je tudi Union Olimpija, ki začenja sezono z najvišjim klubskim proračunom doslej. Skupno znaša več kot 5 milijonov evrov, za igralskih kader pa so ga namenili 2,2 milijona. A to je v primerjavi s tekmeci še vseeno zelo nizka vsota.

Posebnega avtsajderja Olimpija v svoji skupini nima. Favorita za prvo mesto sta Tau Ceramica in Roma. Medtem ko Baski v evropski košarki že vrsto let naskakujejo najvišje položaje in jih bodo zagotovo tudi letos, je rimski klub po nekaj letih igranja zgolj obrobne vloge v evroligi tokrat odprl mošnjiček in sestavil izjemno ekipo na čelu s Slovencema Primožem Brezcem in Sanijem Bečirovičem ter mladim Američanom Brandonom Jenningsom, za katerega klubi iz lige NBA že zdaj stojijo v vrsti. Vrhunsko moštvo ima tudi Fenerbahče, ki ga je trener Bogdan Tanjević tivolski publiki predstavil že na turnirju ob zaključku kariere sodnika Iztoka Remsa. Joventut bo kot španski klub že po tradiciji ciljal visoko, medtem ko je berlinska Alba s šestimi Američani, dvema nemškima (Femerling, Hamann) in enim slovenskim reprezentantom (Drobnjak) nevarna tudi zato, ker bo zaradi gostiteljstva turnirja Final Four še dodatno motivirana za zmage in napredovanje v drugi krog evrolige.

Atraktivnih tekem tudi v preostalih skupinah ne bo manjkalo. S svojimi denarnimi vložki prednjači atenski Olympiacos, ki je poleti nakupoval pogosteje kot še tako zapravljiva soproga. Glavna zvezda Olympiacosa in morda celotne evrolige bo Josh Childress, 25-letni Američan, ki je v ligi NBA (Atlanta) igral vidno vlogo. Julija je z Grki podpisal triletno pogodbo, ki mu bo skupno prinesla 20 milijonov evrov. "Okrog mene je veliko pompa, ker sem prvi košarkar v NBA, ki se je pri teh letih in v tem delu kariere odločil za pot v Evropo. Mislim, da bo v prihodnosti podobnih selitev še kar nekaj," mirno razloži Childress. Poceni niso bili tudi novinci Nikola Vujčić, Theo Papaloukas, Yotam Halperin... Denar seveda ni vse, a bo Olympiacos vseeno glavni kandidat za uvrstitev na zaključni turnir evrolige, kamor strokovnjaki uvrščajo še Panathinaikos, Tau Ceramico, CSKA, Real, Barcelono, Rim, Maccabi, morda pa bo veliki met uspel tudi komu od klubov z manjšo denarnico.

Lani je v košarkarski evroligi v tujih klubih igralo sedem Slovencev. Letos je ta številka še višja - devet: Jaka Lakovič (Barcelona), Matjaž Smodiš, Erazem Lorbek (oba CSKA), Gašper Vidmar, Emir Preldžić (oba Fenerbahče Ülker), Primož Brezec, Sani Bečirovič (oba Lottomatica Roma), Dragiša Drobnjak (Alba) in Marko Tušek (Air Avellino).