Ker moških, ki bi pri nas pogosto nosili to najvišje častno oblačilo, ni prav veliko, redke pa so tudi priložnosti, ko bi ga bilo priporočljivo obleči, jih tudi v izposojevalnicah svečanih oblačil nimajo na pretek. Hudo nerodna zadeva, za tiste, ki so povabljeni na svečano večerjo z britansko monarhinjo, pa fraka nimajo v domači omari.

Stroga pravila oblačenja

Kraljico in vojvodo Edinburškega danes zvečer čaka svečana večerja na Brdu pri Kranju, kjer ju bo gostil slovenski predsednik Danilo Türk s soprogo Barbaro Miklič Türk. Meni je še vedno strogo varovana skrivnost, družbo pa bo obema paroma delalo še okoli osemdeset povabljencev, med njimi so vidnejši slovenski državniki, kulturniki, znanstveniki, gospodarstveniki in športniki. Udeleženci morajo poskrbeti, da bodo na dogodek prišli temu primerno oblečeni, po predpisanih pravilih. Frak je obvezen. Tisti, ki si ga niso pravočasno priskrbeli, so morali prav zato ponj v tujino. V avstrijski Gradec ali Celovec.

"Kadar je predpisan frak, je za žensko primerna dolga večerna obleka, s primernim dekoltejem in dolgimi rokavicami, večerni nakit, primerni čevlji in večerna torbica. Pri ženski obleki sta nezaželeni, a ne prepovedani črna in bela barva, prav tako med večerjo ženske ne smejo imeti klobuka," nam je povedal Jure Bračko s slovenskega Protokola.

V Veliki dvorani Ljubljanskega gradu, kjer se bo na kosilu z britansko kraljico prav tako kot na večerji na Brdu zbralo osemdeset gostov, pravila oblačenja ne bodo tako stroka kot na Brdu. Kot je povedala Alenka Arambašič iz britanskega veleposlaništva, bo vse skupaj potekalo v sproščenem vzdušju, posebnih pravil za oblačenje pa sploh ni. Menija, ob katerem bodo gostje uživali, ni želela izdati, saj jih želijo presenetiti. Kosilo sicer organizira britanski veleposlanik v Sloveniji Tim Simmons, nanj pa je povabil ljudi, ki so pripomogli k uspešnosti slovenske osamosvojitve in njeni promociji v svetu. Med njimi bodo politiki, umetniki, poslovneži in športniki, poimenski seznam pa bodo izdali šele po dogodku.

Kraljica in njena nekaj desetčlanska delegacija bodo v Ljubljani bivali v hotelu Union, v delu, kjer so predsedniški apartmaji. Za razliko od Clintonovega obiska niso zakupili celotnega hotela ampak le tisti prestižni del, ki je star 100 let. Kot je povedala direktorica prodaje in marketinga Renata Balažic, kraljica zaenkrat ni zahtevala nič posebnega. "Z našo ponudbo so zadovoljni, edina zahteva je bila, da jim zagotovimo apartmaje v delu, kjer je več pisarn in poslovnih prostorov," pravi Balažiceva.

Usklajevanje glede hrane pa tudi glede peciva in čaja, ki ga bodo postregli na kraljičinem sprejemu v Unionski dvorani, se bodo uskladili šele danes dopoldne. Zaupala nam je še, da se bodo tudi sami morali držati strogih pravil protokola ob izreku dobrodošlice njenemu visočanstvu, navada pa je, da visokim gostom podarijo tudi kakšen izdelek, ki ga naredijo v hotelu. Tokrat bo ta "kulinarične narave".