Predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar je v nagovoru zbranim dejal, da je "obnova hotela plod uspešnega sodelovanja države, gospodarstva in lokalne skupnosti". Prenovo je izvedla Istrabenzova turistična divizija, ki je po Bavčarjevih besedah svoje visoke ambicije v turizmu zaokrožila z obnovo hotela Palace, kronala pa s pogodbo z mednarodno hotelsko verigo Kempinski. Družba Istrabenz hoteli Portorož je pogodbo o upravljanju hotela z mednarodno hotelsko verigo Kempinski podpisala junija letos za obdobje 20 let.

"Nismo investirali le v zidove, dvorane, okolico, investirali smo v spremembe in nove priložnosti," je dejal Bavčar. Z besedami "Portorož bomo vrnili na zemljevid svetovnega turizma, kamor tudi sodi", pa je zbrane nagovoril predsednik in glavni izvršni direktor najstarejše evropske verige luksuznih hotelov Retto Wittwer. Uspeh po njegovih besedah ne bo prišel čez noč, zanj bo potrebnih nekaj let in potrpežljivost, veriga Kempinski pa bo naredila vse, da se bodo v Portorož po skoraj stoletju spet vrnili elitni mednarodni gostje.

Po uspešno opravljenem poskusnem zagonu ta petek v hotelu, ki ima 185 sob, pričakujejo prve redne goste.

Hotel Palace je bil zgrajen v času avstroogrske monarhije kot turistični objekt najvišje kategorije. Odprli so ga leta 1910, ko je za Excelsiorjem v Benetkah veljal za najlepši in največji hotel na Jadranu. Konec leta 1983 so hotel z občinskim odlokom razglasili za kulturni spomenik, park pred njim pa za spomenik oblikovane narave.

Potem ko so leta 1990 hotel Palace zaprli, sta skupni interes za prenovo propadajočega hotela leta 2003 našla Občina Piran in Istrabenz. Ustanovila sta družbo Istrabenz hoteli Portorož, ki je prevzela njegovo prenovo. Pri njej je s 4,2 milijona evrov sodeloval tudi Evropski sklad za regionalni razvoj.