Vseh enajst je službovalo (Brown še) pod Elizabeto II., ki je imela v dolgem obdobju svoje vladavine pod seboj 148 premierjev, če Britaniji prištejemo nekdanje kolonije in del sedanjih članic Britanske skupnosti narodov - Elizabeta II. je bila vladarica v še 32 državah, danes je, vsaj na papirju, šefica še šestnajstih držav, tudi Kanade in Avstralije. In, kot je dobro znano, Elizabeta II. jutri prihaja na dvodnevni državniški obisk v Slovenijo.

Premierji odhajajo, kraljica ostaja

Premierji prihajajo in odhajajo, kraljica pa ostaja kot najmočnejši simbol britanske kontinuitete in identitete. In več od tega - če bi bila dolžnost vodilnim ljudem tako "sveta", kot je njej, bi bil svet veliko boljši kraj.

Ironično je, da je britanski (ustavni) monarh ključnega političnega pomena za Britanijo, v politiko pa se ne sme vtikati. Elizabeta II. je bila do zdaj, vsaj v javnosti, najbolj politično nevtralen monarh (občasno vtikanje prestolonaslednika Charlesa, ki bo vsak čas star šestdeset let, pa še čaka na prestol, povzroča določeno skrb). To ne pomeni, da nima političnih nagnjenj, o katerih se je največ govorilo, ko je k njej hodila resna desničarka Margaret Thatcher (vsi premierji morajo enkrat na teden k njej na avdienco, če niso službeno odsotni), ki je na Otoku povzročila največjo politično polarizacijo v novejši zgodovini. Kraljica naj bi se nagibala k "politiki enega naroda", ki ga je zagovarjalo levo krilo konservativcev.

Ta skovanka izvira iz politiziranih romanov Benjamina Disraelija (1804-1881), konservativnega politika in literata, ki so ga dvakrat izvolili za premierja. Disraeli je Britanijo opisal kot državo "dveh narodov, ki ne občujeta med seboj, ki nimata vzajemnih simpatij, ki ne poznata navad, misli in čustev drug drugega, ki sta, kot bi živela na različnih planetih: narod bogatih in narod revnih". Ko je bila na oblasti Thatcherjeva, se je govorilo, da kraljico skrbi, da s svojo ekonomsko politiko goji socialne razlike. Sama Thatcherjeva kraljice ni prištevala med zagovornike "konservativizma enega naroda", saj je dejala: "Problem je v tem, da je kraljica takšne vrste ženska, ki bi volila socialne demokrate." Svet se spreminja. Kraljica zaznava spremembe, vendar se sama zato ne spremeni. V enaki meri ostaja nad spremembami v politiki, kot je, mimogrede, tudi nad spremembami v modi.

Zgodovinski obisk

Kraljičin obisk v Sloveniji je najboljša in edinstvena (promocijska) priložnost, da naredimo tako dober vtis nanjo, da ga bo še dolgo omenjala vsakomur, ki ga bo srečala (srečuje pa veliko pomembnih in vlivnih ljudi), pa tudi na vse, ki prihajajo z njo, posebno na armado novinarjev. Obisk njenega visočanstva Elizabete II. je za Slovenijo zgodovinski. V protokolarnih pravilih se je namreč znašel termin državniški obisk, ki ga pred prelomnim kraljičini prihodom v našo državo nismo poznali. Elizabeto II. bodo njeni gostitelji tako prvič v zgodovini pospremili z vojaškimi častmi tako ob prihodu v državo kot tudi ob njenem odhodu.

Jutri, ob prvem dnevu svojega obiska, bo britanska monarhinja skupaj z vojvodo Edinburškim, ki jima bo ob boku stalo še približno 30 članov spremstva, po pristanku ob 13.45 na brniškem letališču najprej odšla na uradni sprejem na Brdo pri Kranju. Tam se bo sestala s predsedniškim parom, Danilom Türkom in njegovo soprogo Barbaro Miklič Türk, ter si z gostiteljem izmenjala darila in odlikovanja. Predsednik Türk bo kraljico odlikoval z redom za zasluge, medtem ko bo Elizabeta II. Türku podelila odlikovanje viteškega reda Bath. Gre za najvišje možno odlikovanje, število podelitev pa je omejeno.

Sledili bodo dogodki v hotelu Union, kjer bo kraljica tudi prenočevala. Najprej bo prisostvovala glasbeni delavnici Džungel Jangle, ki povezuje učence Britanske mednarodne šole v Ljubljani in učence Osnovne šole Dr. Vita Kraigherja iz Ljubljane, in se srečala s skupino učencev obeh šol, starih od 3 do 16 let. Vojvoda Edinburški si bo medtem ogledal delavnico britanske ambasade, kraljevi par pa bo ob 16. uri v hotelu svečano sprejel britanski veleposlanik v Sloveniji Tim Simmons.

Zvečer bo kraljica na gradu Brdo sprejela aktualnega predsednika slovenske vlade Janeza Janšo in novega predsednika državnega zbora Pavla Gantarja, ob 20. uri pa bo slovenski predsednik Türk s soprogo v čast gostom modre krvi priredil svečano večerjo, ki bo po zagotovilu šefinje kabineta v Uradu predsednika republike Mojce Seliškar Toš najbolj veličasten dogodek.

Elizabeta II. bo svoj obisk nadaljevala pojutrišnjem dopoldne z ogledom Lipice, kjer jo v pokriti jahalnici čaka predstavitev programa lipiške klasične jahalne šole. Po ogledu stojnic lokalnih domačih obrti in kraških žena bodo kraljici simbolično podelili lipicanca, kar pomeni, da bo konj ostal v Sloveniji v oskrbi lipiške kobilarne. Ob 13. uri se bo na ljubljanskem gradu pozdravila z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem in se udeležila kosila, ki ga bo zanjo in za goste priredil britanski veleposlanik Simmons. Na ljubljanskem gradu se bo kraljica predvidoma srečala tudi z najverjetnejšim novim slovenskim mandatarjem Borutom Pahorjem.

Po podpisu v zlato knjigo gostov ljubljanske občine se bo kraljica popeljala z vzpenjačo, ob 14.35 pa je predviden kratek sprehod čez Tromostovje. Sledil bo ogled slovenske filharmonije, nato pa se bo monarhinja udeležila podelitve zlatih priznanj MEPI, mednarodnih priznanj za mlade.

Kraljica bo obisk zaključila v četrtek ob 10.20, ko se bodo od nje z vojaškimi častmi uradno poslovili na letališču Jožeta Pučnika.