Čeprav so v Kamniku za usodo svojega najznačilnejšega spominka zelo zaskrbljeni in se množijo govorice, da je posel z majolikami cvetel ter se je vselej prodalo toliko majolik, kot so jih izdelali, Berginc pojasnjuje, da si ti lahko ogledajo neprodano zalogo v Tic Kamnik. Zaloge se jim podobno kopičijo še vsaj na 30 prodajnih mestih po Sloveniji. So pa seveda pripravljeni, nadaljuje, lokalni skupnosti pomagati ohraniti njihovo proizvodnjo.

O tem se je Berginc že dogovarjal tudi s kamniškim županom Antonom Smolnikarjem, in sicer o odkupu arhivskih eksponatov in delovnih orodij, s katerimi bi lahko v Kamniku sami nadaljevali tradicijo izdelovanja kamniških majolik. "Pripravljeni smo na prodajo za simbolično ceno, prav tako lahko začasno ohranimo v naših prostorih tudi proizvodnjo, kadrom pa ponujamo možnost prehoda v novo statusno obliko," pravi Berginc in pojasnjuje, da po dogovoru z županom čakajo tričlansko občinsko komisijo, ki si bo ogledala proizvodne prostore in natančno povedala, kaj jih zanima in kaj iz etno programa želijo ohraniti.

"Šele po njihovi odločitvi jim lahko damo konkretno ponudbo," pravi Berginc in dodaja, da se operativni vodji skupin že dogovarjata za sestanek, ki bo v kratkem. Dodaja, da pavšalne ponudbe za opremo ne morejo dati, preden se operativni skupini natančno ne dogovorita, kaj zanima lokalno skupnost, saj imajo na področju dekorativne keramike veliko različnih serij in skupnosti vse zagotovo ne bo zanimalo.

Župan Anton Smolnikar si seveda želi, da bi ohranili ta pomembni del kamniške dediščine, pri čemer jim izdatno pomaga strokovnjakinja Marjanca Klavčar. Pravi, da je nekaj zanimanja za nadaljevanje proizvodnje tudi med posamezniki, da pa prej potrebujejo konkretno ponudbo Eti Svit. Direktorica Agencije za turizem in podjetništvo Andreja Eržen pravi, da jim bodo v Eti Svit najprej pripravili seznam in bodo potem pregledali, kaj bodo odkupili, saj ne želijo, da bi ta pomembni del kamniške dediščine pristal na smetišču. Ogledani imajo tudi že dve mogoči lokaciji, kjer bi lahko nadaljevali proizvodnjo, poleg tega pa razmišljajo o odkupu muzejskih eksponatov, denimo kolovratov, ki bi jih lahko morda prenesli v muzej. "Ker pripravljamo projekte za oživitev starega mestnega predela, razmišljamo, da bi morda na Šutni uredili kar živi muzej Majolika," je še dejala Erženova.