Ministrstvo za pravosodje je včeraj pojasnilo, da je bila nezakonitost v tem, da vsebina posnetka tega prisluha ni ogrožala nacionalne varnosti in ni bila pomembna zaradi varnostnih, političnih ali gospodarskih interesov države. Zato po oceni Janševe vlade ni bilo nobene podlage za Sovino obveščanje predsednika vlade o tem.

Logični zaključek je, tako minister Lovro Šturm, ki je delovno skupino Sova vodil, da je bil Rop s prepisom prisluha seznanjen zaradi strankarskih notranjepolitičnih razlogov, kar je sprevrženo dejanje.
Šturm je zato poročilo (peto vmesno) o tem lani poleti poslal organom pregona. Na vrhovnem državnem tožilstvu pravijo, da je bila v zvezi s tem poročilom vložena kazenska ovadba zoper Antona Ropa zaradi suma storitve kaznivega dejanja izdaje državne tajnosti. O kazenski ovadbi še ni odločeno, zato nam drugih podrobnosti niso izdali.

Na odgovor vlade, kdo je zagrešil nezakonitost in ali so v vladi zoper njega ukrepali, še čakamo. Je pa na naše vprašanje, kako komentira ta sklep vlade, nekdanji šef Sove Iztok Podbregar znova odgovoril, da je vedno ravnal strogo v skladu z zakonom o Sovi, ko je obveščal z zakonom določene prejemnike informacij Sove, med katerimi je bil tudi Rop. Zato odločno zavrača trditve, da bi Ropa kdaj obveščal nezakonito.

Kolikor ve Podbregar, zoper njega menda teče preiskava o morebitnem kaznivem dejanju, povezanem s plačilom letalske vozovnice zdravilcu Janeza Drnovška iz posebnega sklada Sove in z uro, ki je bila priložnostno darilo v pokoj odhajajočemu sodelavcu. Nič pa Podbregar ne ve o kakšni drugi ovadbi zoper njega in tudi ne o tem, da bi bila vložena zoper Ropa.

Ta je očitno vložena na podlagi ocene vlade premierja Janše, da je Rop novinarju Vodušku izdal državno tajnost, ki jo je ta potem objavil. S tem naj bi poslanec SD Anton Rop, kot trdijo v ministrstvu za pravosodje, povzročil škodo nacionalni varnosti in interesom, sprožil mednarodni škandal in grobo posegel v ustavno varovane pravice Janeza Janše. Kot je znano, slednji Ropa toži v civilni pravdi zaradi neresničnih izjav, ki blatijo njegovo ime.