Zadnja leta za prestižno nagrado šteje uvrstitev na lestvici UCI. Če pa se zgodi tako kot letos, da je slovenskih dobitnikov točk v Pro Touru premalo za zmagovalni oder, ko sta točke dobila le Brajkovič in Simon Špilak, dodajo še najboljše z lestvice Evropa Toura (Robert Vrečer). Da sta Pro Tour in Evropa Tour dve različni kategoriji s svojimi posebnostmi, še posebej bode v oči.

Zaradi spora med organizatorji velikih dirk in UCI, je lestvica Pro Tour izgubila dobršen del ugleda. Francoski Tour, italijanski Giro in španska Vuelta ter še nekatere dirke (Pariz-Tours, Pariz-Roubaix, Lombardia) sploh niso štele. Tako Tadej Valjavec ni dobil nobene točke niti za 10. mesto na Touru niti za 13. na Giru. Avtomatsko je tako izpadel iz razvrstitve za Zlato kolo. Še po lanskem sistemu točkovanja Pro Toura bi dobil dovolj točk za drugo mesto, za Brajkovičem. Organizatorji in podeljevalci lovorike Zlato kolo, KD Radenska KD, so pravila UCI poznali že pred uvedbo letošnjega razpisa in bi sistem lahko prilagodili, a ga niso. Lovorika Zlato kolo se podeljuje tudi z "žegnom" Kolesarske zveze Slovenije.

Tudi zaradi nespretnega sistema točkovanja se ne gre čuditi, zakaj tako skromna udeležba najboljših na zaključni prireditvi. Za oba najboljša, Brajkoviča, ki je bil na dirki v Italiji, in Špilaka je šampanjec odpiral kar Milan Eržen. Tihi bojkot kolesarjev Perutnine je le pika na i. Še enkrat znova je bila nerazumljiva poteza njihovega menedžerja Reneja Glavnika, ki svojih kolesarjev razen dobitnika lovorike med mlajšimi člani Kristjana Korena ni poslal v Podsmreko. Kot da bi se bal, da se njegovi petelini ne bodo mogli dostojno šopiriti pred vso ostalo domačo kolesarsko konkurenco.

Če bi obveljal star sistem točkovanj, ki ga je imela UCI za svojo lestvico izpred sezone 2003, bi slovenska lestvica izgledala takole: Jani Brajkovič, Borut Božič, Tadej Valjavec, Jure Golčer, Simon Špilak, Jure Kocjan, Grega Bole, Matej Stare, Kristjan Koren, Kristjan Fajt, Mitja Mahorič in na 12. mestu Robert Vrečer.