Čeprav vse podrobnosti za zdaj niso znane, naj bi po neuradnih informacijah prednostne delnice Hita najprej romale od Maksime Invest, Fidine in CBH, ki jih uvrščajo v krog Nacionalne finančne družbe, k podjetju DSA, katerega lastnik je Tomaž Stopar. Naši viri trdijo, da so omenjene družbe delnice, podobno kot preostali lastniki, vrednotile pri 10 do 13 evrov za delnico. Po kakšni ceni je delnice kupil DSA, ni uradno znano, po neuradnih informacijah pa naj bi zanje odštel med 17 in 23 evrov za delnico. V začetku septembra je DSA skupaj več kot 70.000 delnic HIT2 prodal trem Kadovim skladom - Kapitalskemu vzajemnemu pokojninskemu skladu, Skladu obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja in Kritnemu skladu prvega pokojninskega sklada. Organizator prodaje naj bi bila NLB, od katere naj bi Kad tudi dobil ponudbo za nakup omenjenih delnic.

Koliko so za delnice odšteli skladi, nam na Kadu niso hoteli razkriti, čeprav omenjeni trije skladi upravljajo sredstva skupaj več kot 107.000 zavarovancev. Več naših virov trdi, da so za delnico plačali 33 evrov. Če predpostavimo, da je DSA delnice kupil po ceni 23 evrov za delnico in jih Kadu preprodal za 33 evrov za delnico, je njegov zaslužek znašal več kot 700.000 evrov, če je zanje plačal 17 evrov za delnico, pa več kot milijon evrov. Za primerjavo; leta 2005 ustanovljeno podjetje DSA je imelo v letu 2007 129.000 evrov prihodkov. Informacije smo želeli preveriti tudi pri Tomažu Stoparju, vendar njegovo podjetje nima javno objavljenih telefonskih številk.

Na Kadu zaradi poteka notranje revizije na naša vprašanja niso hoteli konkretno odgovoriti, zagotovili pa so, da bodo v primeru ugotovljenih nepravilnosti ustrezno ukrepali, predvsem pa poskrbeli za zaščito premoženja zavarovancev. Preiskava bo pokazala, kakšen interes so imeli Kadovi upravljalci, da so podjetju DSA omogočili visok zaslužek.

Tudi če se ne bo izkazalo, da je šlo za nezakonitosti, je nakup delnic HIT2 sporen že z vidika smotrnosti. Prvič; prednostne delnice Hita so netržni vrednostni papir, ki je brez glasovalne pravice na skupščinah in katerega lastniku pripada nizka dividenda zgolj v višini enega odstotka vsakokratne knjigovodske vrednostni delnice. Drugič; HIT2 je nelikviden vrednostni papir, vroče tržno blago je bil le konec leta 2006, ko se je zaradi pogovorov o povezavi med Hitom in družbo Harrah's špekuliralo, da se bodo prednostne delnice spremenile v navadne, kar bi jim povišalo vrednost. Takrat se je vrednost delnice zvišala s približno 5 na 11 evrov, trenutno pa na primer sklad Infond Global kot največji lastnik teh delnic delnico vrednoti pri 11 evrih. Čeprav pokojninski skladi nalagajo dolgoročno, je pri upravljanju njihovih sredstev likvidnost z vrednostnimi papirji pomemben dejavnik. Tega se očitno zavedajo tudi na Kadu, saj se delež netržnih naložb v primerjavi s tržnimi po posameznih pokojninskih skladih giblje med 1,51 in 1,87 odstotka.

Tretjič; posebno pozornost vzbuja cena. Nobeno fundamentalno vrednotenje, ki se uporabljajo pri določitvi cene netržnih vrednostnih naložb, namreč ne da vrednosti, ki bi se približala ceni, po kateri je Kad delnice kupil od DSA. Poleg tega visoke cene ne opravičuje niti vse slabše poslovanje Hita. Ob tem ne gre spregledati, da Kadovi pokojninski skladi že dlje časa veljajo za najmanj donosne, kar je posledica načina upravljanja s sredstvi zavarovancev.

vesna.vukovic@dnevnik.si

suzana.rankov@dnevnik.si