Večina članov poslanske skupine po Golobičevih besedah meni, da je treba o možnosti, da predlagajo kandidata za predsednika DZ, razmisliti zelo resno in odgovorno ter v prihodnjih dneh sprejeti odločitev. "Je pa nekaj naklonjenosti temu, da potem, ko se je SD odločila, da ne kandidira svojega predstavnika na to mesto, te opcije ne zavrnemo," dodaja. Gre namreč za zelo pomembno in odgovorno funkcijo za delovanje koalicije in državnega zbora, meni Golobič.

Zato so na današnjem sestanku poslanci Zaresa odprli razpravo o tej možnosti, razmišljanja pa so po Golobičevih besedah povečini pozitivna. V stranki sicer razmišljajo o kandidatu, ki ima nekaj parlamentarnih izkušenj, Golobič pa o možnosti, da bi se za mesto predsednika DZ potegoval sam, ne razmišlja.

Na vprašanje, koliko ministrskih resorjev bi v novi koaliciji zahtevali, če bi sprejeli mesto predsednika DZ, Golobič odgovarja, da bi bilo "zelo narobe, če bi uveljavili neko aritmetično pravilo". Prepričan je namreč, da bo predsednik SD Borut Pahor "znal nadrediti tej strankarski logiki in preštevanju kvaliteto". "Tu smo pripravljeni sodelovati in ga podpreti,"je zatrdil.

Glede osnutka koalicijske pogodbe, ki naj bi jo SD v torek posredoval morebitnim koalicijskim partnericam, pa Golobič pričakuje, da bo to celovit dokument, ki bo vključeval tudi programska izhodišča njihove stranke. Pahor mu je namreč, tako Golobič, na sobotnem sestanku zagotovil, da so pri pripravi osnutka upoštevali tudi njihov volilni program in program stranke.