Da se vrste med kupci redčijo, je potrdila tudi Ana Hudl Martinović iz podjetja Firma nepremičnine Martinović. Ker je kupcev vse manj, pomemben postaja predvsem odnos med nepremičninskim agentom in kupcem stanovanja. »Nas je malo morje, zaradi česar je kupcem bržkone naporno večkrat zaupati svoje želje,« je dejala. Po njenih besedah med tistimi, ki so v nepremičninskem poslu že vrsto let, ni težko najti skupnega dogovora. Ni pa tako pri novih posrednikih, ki vse prevečkrat najdejo kak izgovor za nespoštovanje poslovne etike, pravi.

V promet gredo boljše in dražje

Čeprav gredo še vedno v promet dražje in boljše lokacije, pomembna je predvsem pripadajoča infrastruktura in zmožnost prodaje nepremičnine po nekaj letih, je opaziti tudi upad zanimanja za novogradnje. »Resda lahko investitorji oglašujejo, da so prodali velik del stanovanj, a gre tu zgolj za prodajo vmesnemu členu oziroma poplačilu obveznosti za delo podizvajalcu,« je pojasnila Martinovićeva.

V preteklosti je zanimanje za gradnjo novih stanovanj resda gnalo višje povpraševanje, a je po mnenju Igorja Blažine, direktorja Zbornice za poslovanje z nepremičninami na GZS, že prišlo obdobje, ko ponudba presega povpraševanje. K temu so pripomogle tudi cene nepremičnin, ki so dosegle zgornjo mejo dosegljivosti potencialnih kupcev. »Zaradi tega se bodo znižale cene nepremičnin ali pa se bodo podaljšali roki njihove prodaje. Da bi prodajalec dosegel zahtevano ceno, lahko traja tudi leto dni,« je pojasnil.

Upočasnila se bo gradnja novih stanovanj

Blažina se strinja, da se bo upočasnila investicijska dejavnost novogradenj, katere intenzivnost je bila lani po več desetletjih na vrhuncu. Poudaril je tudi izredno centralizacijo delovnih mest v prestolnici. V obdobju od leta 2000 je bilo v Ljubljani ustvarjenih več kot 50.000 novih delovnih mest, kar je vodilo v višje povpraševanje po stanovanjih in njihove višje cene.

Martinovićeva je dodala, da so prodajalci nepremičnin razvajeni in nastavljajo veliko previsoke cene. V preteklosti takšnih razlik med oglaševano in realizirano ceno namreč ni bilo. Kot smo že poročali, je tako v prvi polovici leta število transakcij s stanovanjskimi nepremičninami močno upadlo. Da bi imeli nepremičninski posredniki zaradi tega kaj več težav pri pridobivanju poslov, Lenart ni pritrdil.

»Ker smo kot branža na precej slabem glasu, smo imeli težave že prej. Upad števila transakcij bo najbrž povzročil osip števila posrednikov v prihodnje. Težave pa bodo najverjetneje ostale, takšne ali drugačne,« je pojasnil.

Po drugi strani je ponudba stanovanj večja, kot je bila spomladi, meni Lenart, vendar je novosti razmeroma malo. »K navidezno veliki izbiri prispevajo neprodana stanovanja iz preteklih mesecev in podvajanje oglasov za isto nepremičnino pri različnih posrednikih,« je utemeljil. Na splošno naj se cene nepremičnin ne bi nižale. »Se pa nižajo cene tistih nepremičnin, kjer so lastniki bodočo nepremičnino že kupili, da pa bi jo do konca izplačali, morajo prodati obstoječo,« je povedal.
Cene rabljenih nepremičnin so zelo odvisne od cen novozgrajenih, a jih (vsaj tiste izhodiščne) najpogosteje določijo kar prodajalci sami, običajno kar na osnovi primerjave cen podobnih nepremičnin, ki so že naprodaj, nam je zaupal Lenart. V nadaljevanju pa nastopi »tržni mehanizem«.

tomaz.modic@dnevnik.si