Po podatkih nepremičninskih družb in notarjev lahko tudi ugotovimo, da se je obseg poslov z nepremičninami bistveno zmanjšal. Čeprav se je povprečna cena za kvadratni meter stanovanj v drugem četrtletju še dodatno dvignila, na 1901 evrov, je število tovrstnih transakcij močno upadlo, v primerjavi z enakim obdobjem lani za več kot tretjino. Močno je upadlo tudi število transakcij s pisarnami in lokali, kjer pa je bilo opaziti tudi znaten padec povprečnih cen za kvadratni meter.

Če je bilo še lani na podlagi izdanih gradbenih dovoljenj zaznati skokovito povečanje predvidenega obsega novogradenj, ki so se nato začele graditi ob koncu lanskega in v začetku letošnjega leta, je ta obseg v prvi polovici leta že padel na raven izpred dveh let. »Po veliki gradbeni ekspanziji v minulem letu smo priče določeni previdnosti investitorjev, ki zaradi manjšega števila transakcij z nepremičninami in negotovosti že upočasnjujejo tempo novogradenj,« so pojasnili.

»V Ljubljani prihaja do ustavljanja rasti oglaševanih cen stanovanj, kar je značilnost letošnjega leta. V drugem četrtletju se je znižala povprečna oglaševana cena garsonjer, cene preostalih vrst stanovanj pa so se nekoliko zvišale,« pojasnjujejo na spletnem nepremičninskem portalu Slonep. Junija je povprečna oglaševana cena stanovanja v Ljubljani tako znašala 2903 evrov za kvadratni meter.

»Padec oglaševanih cen nepremičnin je v veliki meri posledica psihološkega učinka umirjanja cen stanovanj v predhodnem letu, ki je sledilo večletnemu obdobju visokih rasti,« so dogajanje na trgu orisali v GURS in poudarili negotovost o nadaljnjem gibanju cen, ki jo še dodatno spodbujajo ugibanja o možnosti globalne finančne krize in recesije ter o napihnjenosti cen na slovenskem trgu.

Izračunali so tudi gibanja cen po vrstah nepremičnin. Do konca leta tako pričakujejo zelo umirjeno gibanje cen nepremičnin, še največ pa naj bi se povečala povprečna cena stanovanj, za približno pet odstotkov. Cene eno- in dvostanovanjskih hiš s pripadajočim zemljiščem naj bi narasle še okoli odstotek. Lokali naj bi se podobno podražili za največ dva odstotka, medtem ko naj bi povprečna cena pisarn prav za toliko padla.