Po srečanju z Jelinčičem je Pahor pojasnil, da se je tako z Janšo kot z njim sestal zato, da bi se kot s predsednikoma predvidoma opozicijskih strank dogovorili za sodelovanje pri zadevah, ki so nacionalnega pomena. V zunanji politiki je to urejanje odnosov s Hrvaško, v domači pa strukturne reforme in zaključek projekta, ki zadeva polpreteklo zgodovino.

Pahor poudarja, da je "Slovenija velika, če je enotna". Kot pravi, so med strankami prav gotovo razlike, "a ko gre za velike in dolgoročne stvari, moramo strniti vrste, presegati te razlike in iskati kompromise". Oba pogovora je zato označil kot zelo iskrena in poudaril, da "kar koli se bo zgodilo, nista bila odveč".

Kmalu sledi tudi video prispevek z izjavami Pahorja in Jelinčiča.

Predsednik SNS pa je po pogovoru s Pahorjem poudaril, da bo stranka ostala na svojih stališčih kot konstruktivna opozicija. Napoveduje, da bodo pri novi vladi podpirali vse tisto, kar je dobro za državo in državljane, od nje pa pričakujejo "benevolenco" pri predlogih SNS, za katere bo vlada sodila, da so primerni.

Formalni pogovori o koalicijski pogodbi predvidoma prihodnji teden

Glede dinamike pri sestavljanju koalicije je Pahor napovedal, da se bo popoldan po telefonu ločeno pogovarjal s predsednikom Zaresa Gregorjem Golobičem in predsednico LDS Katarino Kresal, verjetno pa tudi s predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem.

V SD sicer pospešeno pripravljajo osnutek koalicijske pogodbe, pa tudi v ostalih morebitnih koalicijskih strankah pripravljajo stališča, povezana z njihovimi programskimi ambicijami. Pahor si želi, da bi v prvi polovici prihodnjega tedna prišlo do sestanka, na katerem bi obravnavali predlog koalicijske pogodbe. V drugi polovici tedna pa bi predlog pogodbe že obravnavali organi strank.

Glede morebitnega koalicijskega sodelovanja s SLS pa Pahor poudarja, da se morajo za to odločiti organi te stranke. V Zaresu, LDS in DeSUS so namreč izrazili pripravljenost, da iz neformalnih pogovorov o sestavi koalicije preidejo v formalne. Pahor ob tem še poudarja, da je popotnica za dobro delo vlade enakopravno sodelovanje vseh v koaliciji.