V DeSUS vidijo sodelovanje v bodoči koaliciji zlasti v smislu sodelovanja na podlagi programa stranke, ki se bo zavzemala za okrepitev socialne države in izboljšanje položaja upokojencev, ohranitev javnega zdravstva in šolstva ter prenos Kapitalske družbe na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. Pričakujejo uradno povabilo novega mandatarja za pogajanja, do konca tedna ali v začetku naslednjega pa naj bi prejeli tudi osnutek koalicijske pogodbe, je dejal Erjavec. Izvršni odbor je imenoval tudi programsko pogajalsko skupino, ki jo bo vodil kot predsednik stranke.

Poudaril je, da so proti pokojninski reformi. Menijo, da pokojninska reforma iz leta 2000 daje rezultate, eden od pogojev za vstop stranke v koalicijo pa je tudi ta, da se ustavi padanje pokojnin. Strinjajo se, da je treba nekatere stvari na pokojninskem področju spremeniti, vendar pa "temu ne bi rekli pokojninska reforma", je opozoril Erjavec. Tako npr. niso proti temu, da se podaljša delovna doba, zlasti, če delavec še želi delati. Strinjajo se tudi s tem, da je treba pokojninsko blagajno očistiti vseh transferjev.

"V tem smislu bomo podpirali spremembe, ne pa v smislu velike pokojninske reforme, da bi tiste, ki že zdaj prejemajo prenizke pokojnine, še bolj udarili po žepu," je poudaril Erjavec. Stranka bo po njegovih besedah trd pogajalec, če bodo v bodoči koaliciji vztrajali pri radikalni pokojninski reformi, je napovedal.

"Če bomo vstopili v koalicijo, želimo vstopiti kot enakopraven partner," je dejal in dodal: "Očitno je jasno, da bo zelo težko sestaviti trdno vlado brez stranke DeSUS." Erjavec sicer meni, da dogajanje v SLS "krepi pozicijo stranke DeSUS".

Sebe "na vsak način vidi v vladi" in zdi se mu prav, da bi "nadaljeval tam, kjer sem začel, kjer je treba končati še nekaj projektov".