Modrooki igralec je nastopil v številnih filmih. Med bolj znanimi so Mačka na vroči pločevinasti strehi, The Hustler, Želo, Obsodba ter Butch Cassidy in Sundance Kid. Desetkrat je bil nominiran za oskarja in ga dobil leta 1987 za vlogo v filmu Barva denarja. Leto prej je dobil častnega oskarja za življenjsko delo, leta 1994 pa še za dobrodelne akcije.

Newman je svojo igralsko pot začel v 50. letih prejšnjega stoletja v gledališču in na televiziji, kasneje pa je postal eden najbolj priljubljenih igralcev, ki je v vrhu Hollywooda vztrajal več desetletij in bil med igralskimi kolegi ves čas izjemno cenjen. V skoraj 55 letih je Newman nastopil ali posodil glas za 75 filmov, vključno s televizijskimi.

Na filmskem platnu je bilo Newmana nazadnje moč gledati leta 2002 v kriminalni drami Pot v pogubo. Leta 2006 je glas posodil Disney-Pixarjevemu animiranemu filmu Avtomobili.

Igralec je bil vse od leta 1958 poročen z igralko Joanne Woodward, s katero sta veljala za enega najbolj trdnih parov v Hollywoodu.

Hitri avtomobili in solatni prelivi

Newmanova velika ljubezen so bili tudi hitri avtomobili. Od začetka 70. let je tekmoval na velikih dirkalnih tekmovanjih, vključno z dirko 24 ur Le Mansa, ki jo je leta 1979 celo končal na drugem mestu. Leta 1983 je skupaj s Carlom Haasom ustanovil dirkalno moštvo Newman/Haas/Lanigan Racing.

Newman je bil tudi velik človekoljub, politični aktivist in magnat na področju proizvodnje ekološko pridelane hrane pod znamko Newman's Own. Nekoč je hudomušno pripomnil, da s solatnimi prelivi zasluži več kot s filmi. Vse prihodke iz njegovega posla pa je namenil v človekoljubne namene.

Nixonov sovražnik

Kot liberalec po srcu je odprto podpiral kampanje več demokratskih predsedniških kandidatov, zaradi česar je leta 1970 pristal na slovitem seznamu sovražnikov republikanskega predsednika Richarda Nixona. "To, da sem bil na seznamu sovražnikov Richarda Nixona, je najvišja čast, ki sem je bil kdajkoli deležen," je v njemu lastnem slogu poudaril v intervjuju leta 2006.