Kot je po včerajšnjem sestanku povedal prvak SD, sta tudi s predsednikom DeSUS ugotovila, da je zaradi zahtevnosti mandata pomembno, da najprej določijo vsebino koalicijske pogodbe. Karl Erjavec pa je ponovil, da je DeSUS pripravljen sodelovati v levosredinski koaliciji. Z levosredinskim trojčkom so si programsko zelo blizu, bodo pa v stranki vztrajali, da je treba nekaj storiti za izboljšanje položaja upokojencev.

O kadrovskih pričakovanjih se predsednika SD in DeSUS včeraj nista pogovarjala. Na novinarsko vprašanje, ali meni, da predsedniki koalicijskih strank morajo biti v vladi, pa je Pahor dejal, da to ni nujno in da bo to stvar prihodnjih koalicijskih pogovorov. Vlada mora biti kompetentna. Ko bo dogovorjena koalicijska pogodba, bo prišlo do odločitve, kdo jo lahko na posameznih področjih najbolj kompetentno uresniči. Karl Erjavec pa je dejal, da to, ali morajo biti predsedniki koalicijskih strank v vladi, ni stvar, o kateri bi razmišljal on. "Nisem mandatar," je dodal.

V anketi v četrtkovi oddaji Trenja se je največ sodelujočih zavzelo, da bi bili v prihodnji vladi SD in SDS. Po Pahorjevem mnenju gre za pričakovani rezultat. Ljudje vedo, da prihajajo zahtevni časi in si želijo močno, stabilno vlado, ki bi bila kos tem izzivom. Prvi premislek, kaj je pravi odgovor na to vprašanje, je navadno velika koalicija. Vendar so bili po navedbah prvaka SD pred takšnimi skušnjavami v zadnjih letih vsaj v treh državah: v Nemčiji, na Nizozemskem in v Avstriji. V vseh treh primerih so se velike koalicije pokazale kot slab odgovor.

Sicer pa Pahor ne pričakuje, da bi se po preštetju glasovnic iz tujine volilna slika bistveno spremenila. A dodaja, da je relevantno, kaj bo v končno poročilo napisala državna volilna komisija. "Njenih izsledkov SD v nobenem primeru ne bo izpodbijala," je še zagotovil.