Direktor urada za varstvo konkurence Jani Soršak je dejal, da "se uradu ukrepi elektrodistributerjev zdijo nenavadni", zato bodo zadevo preučili.

Kot je znano, je potem ko je Elektro Gorenjska napovedal uvedbo dodatka na visoko porabo električne energije in zaračunavanje vodenja računa, Elektro Ljubljana danes napovedal, da bo s 1. novembrom uvedel progresivni način obračunavanja električne energije za gospodinjske odjemalce. Račun za energijo bo povprečno višji za približno devet odstotkov.

Soršak je še dejal, da zoper pet elektrodistributejrev, Elektro Celje, Elektro Ljubljana, Elektro Primorska, Elektro Maribor in Elektro Gorenjska, zaradi usklajenega dviga cene električne energije še tečejo postopki, tako da bo varuh konkurence prihodnji teden izdal prve globe.

Spomnimo, da je urad z odločbo ugotovil, da so omenjene družbe ravnale usklajeno pri zvišanju cen električne energije za gospodinjske odjemalce. Omenjeni elektrodistributerji so zvišanje cen napovedali sočasno, 22. in 23. novembra 2007, v skoraj enakem znesku ter z začetkom veljavnosti na isti dan, s 1. januarjem letos. Vse omenjene družbe so sicer napovedale izpodbijanje odločbe urada na vrhovnem sodišču.