Mesojedec in Lah se strinjata, da je treba počakati do ponedeljka, ko bodo na volilni komisiji zbrali še preostale glasovnice iz tujine. "Dosegel sem za več kot štiri odstotke boljši rezultat kot pred štirimi leti, kar pomeni potrditev mojega dela," pravi Mesojedec, znan predvsem po prizadevanjih za reševanje romske problematike.

Lah pa je nad svojim dobrim rezultatom presenečen. Kot pravi, njegov interes ni postati poslanec, ampak je kandidiral zato, da bi pomagal stranki. Še naprej želi voditi občino, kjer ga čaka še veliko projektov. Če bo vendarle sedel v poslanskih klopeh, pa upa, da volilcev ne bo razočaral.

Po podatkih volilne komisije 6. volilne enote so v tujino poslali 488 glasovnic iz okraja Trebnje in 530 iz okraja Novo mesto 2. Kot pravi tajnik volilne komisije Roman Jenič, pred ponedeljkom ni mogoče prav nič napovedovati, lahko pa se po njegovih besedah zadeva "obrne" tudi pri kakšnem drugem kandidatu.

Mesojedec je v volilnem okraju, ki zajema večji del Novega mesta in občino Straža, pred preštevanjem glasovnic, prejetih po pošti in iz tujine, dosegel 28,97 odstotka glasov, za Laha je v trebanjskem okraju glasovalo 28,93 odstotka volilcev.

Mimogrede, oktobra lani, ko so iskali nadomestnega poslanca zaradi prestopa Mojce Kucler Dolinar med ministre in sta imela dva kandidata na dve decimalki zaokroženo isti rezultat, je komisija tretje volilne enote med njima izvedla žreb, državna volilna komisija pa je nato rezultat žreba zavrnila in v poslanske klopi poslala Majdo Zupan, ki je imela boljši rezultat gledano na tri decimalke natančno.