Švedski zvezdnik, ki je doživel vrhunec leta 2004 na olimpijskih igrah v Atenah, kjer je pustil za sabo vse tekmece, se je rodil leta 1976. Na tisti majski dan, ko se je tedaj v precej južnejši takratni Jugoslaviji slavilo Dan mladosti. Ko je pri štirih letih po televiziji spremljal uspeh slovitega švedskega junaka Patrika Sjöberga, se je odločil, da bo treniral skok v višino. Odtlej je imel Holm tudi svojega vzornika, ki ga po preskočeni višini ni presegel nikoli, po uspehih pa ga je prekašal. Tudi po priljubljenosti, saj je bil Holm ponos švedske atletike.

"Ko sem nekoč videl, da se je Patrik pri 25 letih odločil, da ne bo več tekmoval na nacionalnih prvenstvih, sem se zaklel, da sam kaj takšnega ne bom storil nikdar," pojasnjuje Stefan Holm, švedski državni prvak od leta 1998 do 2008. "Druge izrečene besede, ki so me najbolj motivirale v karieri, pa so bile, ko sem prvič preskočil 230 cm. Tedaj je Sjöberg izjavil, da enkrat ni nobenkrat ter da me čaka še veliko dela za uspešno kariero," se rad spominja Holm, ki je na izjemno uspešni športni poti (osebni rekord na prostem ima 237 cm, v dvorani celo 240 cm) 230 cm preskočil kar 131-krat.

Marsikdo je skušal Holma in njegovega očeta, ki je bil vsa leta njegov trener, v začetku športne poti prepričati, naj se raje ukvarja s katero drugo atletsko disciplino. Telesna višina 181 centimetrov namreč ni bila spodbudna za bleščečo športno pot. In ko je 6. marca 2005 v dvorani v Moskvi preskočil 240 cm, je postal svetovni rekorder v preskočenih cm glede na višino.

Holm je bil v atletskem svetu znan kot izjemno čvrst skakalec, ki je bil najmočnejši prav v zaključkih na velikih tekmah. Posebej nepremagljiv je bil v dvoranah, kjer je bil kar štirikrat svetovni prvak, bil pa je tudi svetovni in evropski prvak (dvakrat) na prostem. Eno največjih razočaranj pa je doživel letos na olimpijskih igrah v Pekingu, kjer je zasedel četrto mesto.

Rus Andrej Silnov, olimpijski prvak iz Pekinga, je edini aktivni skakalec v višino, ki ima pozitivno razmerje zmag in porazov s Holmom. Šved ga je ugnal štirikrat, Silnov 14-krat. Sedemkrat v karieri je tekmoval tudi proti idolu Sjöbergu, ki je bil vselej boljši, zelo zanimivi pa so bili dvoboji Holma s svetovnih rekorderjem Javierjem Sotomajorjem. Kubanec je zmagal osemkrat, Holm pa sedemkrat. Največkrat v karieri pa se je Holm pomeril z rojakom in velikim prijateljem Staffanom Strandom (prvič leta 1989), bilanca 83 zmag, osmih remijev in 47 porazov pa je na strani slovitejšega Holma. Sicer pa je Holm v svoji karieri tekmoval 475-krat, od tega je zmagal na 56 odstotkih tekem, na 82 odstotkih vseh mitingov in prvenstev se je uvrstil na zmagovalni oder, med najboljšo šesterico pa se je uvrstil na 96 odstotkih tekem.

Statistika, ki govori, da je atletski svet zapustil velik športnik, ki nikoli v karieri ni bil povezan z dopingom ali katerim koli drugim konfliktom. Čeprav je dokazal, da se lahko v skoku v višino z 181 cm prigara zelo visoko, celo na Olimp, pa številni kritiki vseeno menijo, da mu je nekaj centimetrov višine zmanjkalo do za zdaj nedotakljivih višin Sjöberga in Sotomajorja.