Zvezda volitev v Kranju je vsekakor župan Damijan Perne, ki je na listi Zares postal še poslanec. Če kje, so v Tržiču volili osebnost, zato je Borut Sajovic (LDS) resnično lahko eden bolj zadovoljnih poslancev. V parlamentu bo sicer s premočjo Kranja zastopana skoraj vsa Gorenjska.

Izola bo v parlamentu glasnejša od Kopra

Tri obalna mesta bodo imela v parlamentu kar štiri poslance. Čeprav se koprski župan Popovič že nekaj let trudi, da bi spreobrnil volilno telo, je v Kopru, Izoli in Piranu prepričljivo zmagala SD, ki jo bodo v parlamentu zastopali Luka Juri, Breda Pečan in Patrick Vlačič. Na listi Zares je bil izvoljen še Franco Juri. Tako bo imela najmanjša obalna občina v parlamentu kar dva poslanca, izolski župan Klokočovnik pa od obeh že pričakuje pomoč pri pridobivanju sredstev za javno zdravstvo.

Posavju namesto nekdanjih štirih samo dva poslanca

Prvič v samostojni Sloveniji bosta Posavje v DZ predstavljala samo dva poslanca, čeprav se minister Andrej Vizjak s to ugotovitvijo ne strinja povsem, ko pravi, da je kandidiral tako v brežiškem kot sevniškem volilnem okraju ter da bodo tako v DZ še naprej zastopani vsi trije posavski okraji. V Krškem je poslansko mesto prvič dobil tudi župan Franc Bogovič. Tako je na neki način zapolnil vrzel, ki je med posavskimi poslanci nastala po tragični smrti Kristijana Janca iz Sevnice.

Novomeščani imajo veliko priložnost

Preboj v parlament je končno uspel Novomeščanom, ki jih je nazadnje zastopal le Ivan Grill (SDS), zdaj pa se mu bosta pridružila še Franci Kek (Zares) in Silvo Mesojedec (SDS).

Svojo predstavnico bo imela tudi Bela krajina, kjer so volilci večino glasov oddali za metliško županjo Renato Brunskole. Trebnje je izgubilo eno poslanko, mesto v državnem zboru pa si je ponovno zagotovil Franc Žnidaršič (DeSUS).

V parlament ni uspelo vstopiti nobenemu "mariborskemu" kandidatu SDS, sta pa zato bila izvoljena dva levosredinska kandidata - Majda Potrata (SD) in Ivo Vajgl (Zares). Skupaj bo imel širši Maribor pet poslancev, od katerih bo samo en iz vrst sedanje vladajoče koalicije.

Celju le ena poslanka

Na širšem celjskem območju so volilci v parlament izvolili enajst poslancev, od tega pet iz vrst SDS. Največ so pridobili Korošci, ki so izvolili 4 poslance (do zdaj dva). Spodnja Savinjska dolina je ostala brez poslanca, po enega predstavnika so dobili v Laškem, Šmarju pri Jelšah in Šentjurju.

Izstopajo Slovenske Konjice, kjer se je v parlament uspelo prebiti kar dvema, in sicer Silvenu Majheniču iz SNS in Rudolfu Petanu iz SDS. Celje, tretje največje slovensko mesto, bi si po številu prebivalcev v parlamentu zaslužilo več poslancev, tako pa ga bo prihodnja štiri leta zastopala le ena poslanka, nekdanja ministrica Andreja Rihter iz SD.

Novi Gorici po osmih letih spet poslanec

Glas Severne Primorske bo v novi poslanski garnituri zastopan bolje in enakomerneje kot doslej. V Novi Gorici so po osmih letih znova dobili poslanca, župana Nove Gorice Mirka Brulca, in najverjetneje tudi mandatarja Boruta Pahorja. S poslancem več se lahko pohvalijo tudi v Idriji (Samu Bevku se je pridružil še Rado Likar).