Kdaj je izliv semenske tekočine prehiter?

25% to 35% moških med leti 18 in 59 naj bi po različnih raziskavah trpelo za prehitro ejakulacijo. Ta se ne meri samo s časom izliva, ampak vključuje še druge dejavnike.

* Zmanjšan nadzor nad izlivom
* zmanjšano zadovoljstvo bolnika ali partnerja s spolnim odnosom
* Stres in nezadovoljstvo bolnika ali partnerja zaradi tega dejstva


Izliv je torej prehiter takrat, kadar nad njim nimate nobene kontrole in zaradi tega trpi vaša spolnost. Občutek je neprijeten, saj ob močnem vzburjenju ne moremo kontrolirati ali zaustaviti izliva, takoj za tem pa se pojavi še občutek krivde, ker partnerka ni zadovoljna. Četudi ste še tako dober ljubimec z rokami in jezikom, odsotnost pravega spolnega odnosa (koitusa) prej ali slej načne še tako močno in ljubečo zvezo.

Kako preprečiti prezgodnji izliv?

Poznamo tri glavne načine zdravljenja prehitrega izliva. Prvi je povezan s psihoterapijo. Moški obiskuje psihologa, ki z razčlembo bolnikov čustev in preteklosti poskuša odpraviti motno, za katero se smatra, da je lahko psihološka. Glavna ovira pri tem načinu zdravljenja je predvsem dolgotrajnost in minimalen uspeh, poleg tega je terapija zelo draga. Drugi in bolj efektivni način za preprečevanje prehitrega izliva sta tehniki, ki sta jih razvila Masters & Johnson.

Prenehaj in nadaljuj (Stop & go) in Stisni (Squeeze) sta podobni tehniki. Tehnik ne bomo podrobno opisovali, saj vam jih mora dejansko nekdo pokazati. Prijem, s katerim stisnemo penis ni tako lahko izvesti, zato se v tem primeru obrnite po strokovno pomoč. Kratkoročno obe tehniki dosegata visoke rezultate, od 60 do 90 odstotna uspešnost pri pacientih. Vendar so raziskave pokazale, da uspešnost že po 3 letih prenehanja terapije pade na 25 odstotkov. (New Findings in the Treatment of Premature Ejaculation, Wayne J. G. Hellstrom, FACS 2005)

Dapoksetin in SSRI

SSRI je kratica za selektivne zaviralce prevzema serotonina. Ti se uporabljajo pri zdravljenju depresije. Neželeni učinki so suha usta, živčnost, bolečine v želodcu, driska, glavobol, zaspanost in nemirnost. Eden izmed stranskih učinkov je tudi podaljšanje erekcije, vendar se raziskave na tem področju še niso zaključile. Novo upanje prinaša zdravilo, ki spada v isto skupino, vendar je posebej razvito za zdravljenje prehitre ejakulacije. Zdravilo je že prestalo vrsto poskusov, kjer je bila učinkovitost zdravila potrjena, vendar zdravilo še ni uradno sprejeto v Sloveniji. 1 do 3 ure pred spolnim odnosom pacient vzame 30 do 60 mg Dapoksetina. Čas podaljšanja se poveča od 3,2 do 6,8 krat. Zanimivo je tudi, da je najpogostejši stranski učinek zdravila slabost, ki se ji je mogoče izogniti z dobro mastno večerjo. (Vir: New Findings in the Treatment of Premature Ejaculation, Wayne J. G. Hellstrom, FACS).

Prezgodnji izliv je za moške zelo neprijeten

Prehiter izliv se ne smatra za resno bolezensko stanje, predvsem zaradi tega, ker ga zdravniki ne smatrajo kot takega. Vendar kar 72 procentov moških, ki, po svojih besedah, trpijo za prehitro ejakulacijo, doživlja močan stres in nezadovoljstvo s svojim stanjem. Veliko moških išče rešitve za ta problem, nekateri tudi s pomočjo zdravil za depresijo, ki imajo precej stranskih učinkov. Zato upamo, da bo zdravilo sprejeto tudi v Sloveniji in da se bodo moški opogumili in zaradi svojih težav stopili do zdravnika.

www.sexation.info