Na včerajšnjih volitvah v državni zbor so zmago slavili socialni demokrati Boruta Pahorja, ki so jim volilci po skoraj vseh preštetih glasovnicah namenili dobrih 30 odstotkov glasov. Slovenska demokratska stranka Janeza Janše, ki je vlado vodila v zadnjem mandatu, je zbrala dobrih 29 odstotkov, najmlajša slovenska stranka, Zares Gregorja Golobiča, se je z 9,40 odstotka uvrstila na tretje mesto, sledijo pa DeSUS, SNS, SLS+SMS in LDS. Preboj v državni zbor ni uspel dosedanjima parlamentarnima strankama NSi in Lipa.

Predsednik SD Borut Pahor si želi koalicijo programsko sorodnih strank. »Nihče se ne upira temu, da bi imel širšo politično podporo v državnem zboru,« je povedal in poudaril, da se pri vprašanju, ali je bolj pomembna politična širina ali pa programska homogenost, bolj nagiba k slednji.
Na vprašanja o morebitnih povolilnih koalicijah prvaki in prvakinja strank niso dajali določnih odgovorov, skupni imenovalec je bil stavek »počakajmo, da bodo volilni izidi dokončni«.

Udeležba na volitvah: Podatki za celotno Slovenijo

volitve v DZ RS
volitve 2008
prešteti glasovi 3.383 volišč od skupno 3.384 (99,97 %)
glasovalo skupaj                                                      1.053.468
glasovalo po volilnih imenikih                                                      1.053.443
glasovalo s potrdilom                                                                    25
volilna udeležba                                                           62,16 %

Predsednik SDS Janez Janša je bil po razglasitvi izidov vidno razočaran, je pa Borutu Pahorju izrekel »pogojne čestitke«. V nastopu v tiskovnem središču je namreč povedal, da je razlika med strankama manjša od števila glasovnic, ki so bile neveljavne. Ocenil je tudi, da »relativna zmaga tranzicijskega trojčka Slovenijo vrača v čas ideoloških delitev«. Povedal je še, da je SDS zmagala v petih od osmih volilnih enot, njen poraz pa bi po njegovem pomenil, da »je Ljubljana premagala preostalo Slovenijo«.

Zaradi neuspeha na volitvah je predsednik NSi in finančni minister v Janševi vladi Andrej Bajuk že napovedal odstop z mesta predsednika stranke.
Ko bodo znani dokončni izidi volitev, bo na potezi predsednik države Danilo Türk, ki bo formalno podelil mandat za sestavo vlade zmagovalni stranki oziroma stranki, za katero bo ocenil, da ima največ možnosti za sestavo vlade.

Prvi neuradni rezultati iz Državne volilne komisije

stranka mandati število glasov odstotek
SOCIALNI DEMOKRATI 29 315.666 30,50
SLOVENSKA DEMOKRATSKA STRANKA - SDS 28 303.474 29,32
ZARES - NOVA POLITIKA 9 97.322 9,40
DeSUS - DEMOKRATIČNA STRANKA UPOKOJENCEV 7 77.142 7,45
SLOVENSKA NACIONALNA STRANKA - SNS 5 56.492 5,46
SLS - SLOVENSKA LJUDSKA STRANKA IN SMS - STRANKA MLADIH SLOVENIJE 5 54.196 5,24
LDS LIBERALNA DEMOKRACIJA SLOVENIJE 5 53.711 5,19