Zunaj parlamenta pa so ostali Milan Zver, Dimitrij Rupel, Dragutin Mate, eden najpopularnejših ministrov Gregor Virant ter Žiga Turk. Zato pa je uspelo kar dvema državnima sekretarjema iz kabineta predsednika vlade Janeza Janše, Aleksandru Zornu in Vinku Gorenaku. V novi poslanski skupini SDS so večinoma stari in preverjeni kadri: Branko Grims, Jože Jerovšek, Franc Pukšič, Rudolf Petan, Jože Tanko in France Cukjati. Ostali bodo tudi pri samo dveh predstavnicah nežnega spola, pri Evi Irgl in Alenki Jeraj.

Od drugih ministrov se je v parlament uspelo prebiti le Ivanu Žagarju (SLS), zunaj pa sta ostala njegova kolega Radovan Žerjav in Janez Podobnik. Enako usodo sta doživeli tudi dve ministrici (Mojca Kucler Dolinar in Marjeta Cotman) ter minister Andrej Bajuk iz NSi. Kot kaže, bo brez sedeža v parlamentu ostal tudi predsednik DeSUS in obrambni minister Karl Erjavec.

Ker je SD skoraj potrojil število poslanskih sedežev, je razumljivo, da je med njihovimi poslanci največ novih obrazov. Od starih so ostali vsi, od Mirana Potrča, Matjaža Hana do Dušna Kumra, ni pa pridruženega poslanca iz LDS Milana M. Cvikla. Od četverice poslancev LDS, ki se je pridružila SD, sta poslanca ostala le Anton Rop in Darja Lavtižar Bebler. Bredi Pečan in Majdi Potrata pa so se pridružile še štiri nove poslanke. Med izvoljenimi je tudi predsednik stranke Borut Pahor, ki se bo moral zdaj odločiti, ali bo zapustil funkcijo poslanca evropskega parlamenta. V tem primeru bo evropski poslanec postal Feri Horvat. Drugi evropski poslanki, ki je kandidirala na listi SDS, Romani Jordan Cizelj, ni uspelo zbrati dovolj glasov za sedež v slovenskem parlamentu.

LDS je v primerjavi s prejšnjimi volitvami izgubila tri četrtine mest. Med drugim po osemnajstih letih v državnem zboru verjetno ne bo več Antona Anderliča in Jožefa Školča, med novimi pa je predsednica Katarina Kresal. Slednje vsaj po trenutnih volilnih izidih ni uspelo predsedniku ljudske stranke Bojan Šrotu, od starih poslancev pa je mandat ponovil zgolj Jakob Presečnik. Na drugi strani ni nič posebno novega v nacionalni stranki, saj bodo v državnem zboru ob dveh novih kolegih sedeli vsi trije dosedanji poslanci z Zmagom Jelinčičem na čelu. Podobno bodo v parlamentu še naprej ostali dosedanji trije poslanci DeSUS, med novimi pa presenetljivo ni predsednika sindikata Pergam Dušana Rebolja. V poslanski skupini nove parlamentarne stranke Zares bosta v državnem zboru ob dosedanjem jedru poslancev Zares sedela tudi predsednik stranke Gregor Golobič in Franci Kek.