Do izbora treh strank je Janković prišel na osnovi več razmislekov in pogovorov. Prvi razmislek je bil, da sta sedanja vlada in Janez Janša sam v tem mandatu razgradila moralno-etične vrednote. Laž je postala vrednota, Janša je omenjen v vsaki aferi, s posegi v gospodarstvo je marsikje pripeljal do uničenja. Poleg tega ne priznava samostojnosti sodstva, znan je njegov podcenjevalni odnos do Ljubljančank in Ljubljančanov, odnos do novinarjev pa je tisto, kar po Jankovićevem mnenju kaže Janševo razumevanje demokracije v Sloveniji. "Pozicija sklicuje seje parlamenta, da zaščiti dobro ime predsednika vlade. Pričakujem, da bo v tem tednu sklical izredno sejo DZ še Cukjati, kjer bodo sprejeli sklep, da sloni letijo po zraku," je povedal ljubljanski župan.

To so bili glavni razlogi, ki so Jankovića prepričali, kako ni dobro, da na teh volitvah zmaga Janez Janša. Za konkretno podporo trem strankam pa se je odločil na osnovi pogovorov s prvaki petih strank (LDS, SD, Zares, DeSUS in SNS) in nato s kandidati za poslance štirih strank. SNS je iz pogovorov v drugem krogu izključil, saj je Jelinčič v prvem krogu odločno izpostavil, da bo šel tudi v vlado Janeza Janše. A ker se tudi v DeSUS vse doslej niso opredelili (zgolj) za vstop v levosredinsko koalicijo, Jankovićeve podpore tudi stranka upokojencev vsaj za zdaj ne bo deležna. Župan pa meni, da stranka upokojencev sodi v levo koalicijo in bi bil vesel, če bi se za to odločili.

Da bi podprl le prvaka SD Boruta Pahorja in s tem prispeval k njegovi morebitni relativni zmagi, se Janković ni odločil, ker izpostavlja, da mora imeti koalicija 46 poslancev in da je kompatibilnost treh levih strank, ki se v zadnjem času kaže, garant za prihodnost. Ker pa lahko na volitvah podpre le eno stranko, se je z mamo in ženo dogovoril, da bo vsak obkrožili eno od levosredinskih strank.

V zadnjem času se je pojavilo tudi več informacij, da naj bi morda prav Janković ob absolutni zmagi levega trojčka prevzel vlogo mandatarja. A je tudi včeraj to možnost odločno zavrnil. Kot je dejal, ponudbe za mandatarstvo ni dobil in se o tem ni pogovarjal. Mandatarja bo predlagala tista stranka, ki bo v tej koaliciji najmočnejša. Sicer pa bi bili po Jankovićevem prepričanju tako Kresalova kot Golobič in Pahor sposobni mandatarji.

Janković bo odslej v kampanji levosredinskih strank aktivno sodeloval in se - kolikor mu bo čas dopuščal - udeležil prireditev, na katere ga bodo povabili. In kaj, če bo kdo od trojčka po volitvah vendarle vstopil v vlado Janeza Janše? To bo zame veliko razočaranje in dokaz, da v politiki res nič ne velja, je dejal ljubljanski župan. Ob tem pa dodal, da v to možnost ne verjame.