Če so po remiju čete selektorja Matjaža Keka proti Poljski nekateri še odmahovali z rokami in zatrjevali, da tudi slepa kura kdaj pa kdaj zrno najde, so po obračunu s Slovaško in zmagi z 2:1 ter predvsem dobri igri utihnili tudi najhujši kritiki. Kek je bil po tekmi na tiskovni konferenci deležen aplavza, nekaj metrov stran pa se je z invazijo razno raznih novinarjev in kamermanov spopadal tudi Robert Koren. Ko nam je vezista iz Koroške vendarle uspelo spraviti malce na stran, je bilo seveda prvo vprašanje, kako se je znašel v novi vlogi, vlogi kapetana slovenske izbrane vrste.

"Že prej sem vedno poudarjal in opozarjal, da je potrebno znotraj moštva porazdeliti naloge in vloge. Sedaj smo to storili, vsak počne to, v čemer je najboljši, in rezultati so vidni. Ob tem ne morem mimo tega, da sem seveda izredno ponosen, ker sem kapetan reprezentance svoje države. Za nogometaša je to največja čast," je pogovor za Dnevnik začel 27-letni Robert Koren in se spopadel tudi z mogoče malce neprijetnim vprašanjem. V reprezentanco se je namreč vrnil po nekaj tekmah "spora" s selektorjem, ko sta nekajkrat komunicirala kar prek medijev in prala umazano perilo - sicer v zelo blagi obliki, pa vendarle. "Marsikaj se je govorilo o mojem domnevnem sporu s selektorjem, mnogi pa so vse skupaj razumeli povsem napačno. Ni bilo spora, prej bi rekel, da sva morala preprosto zgladiti nekaj nesoglasij. Prav tako vztrajam, da je bilo takrat zame pomembnejše, da sem postavil klub v ospredje. Z West Bromwichom sem se uvrstil v prvo ligo in pri tem odigral pomembno vlogo ter še napredoval kot igralec. To je bilo za vse dobro," je povedal nogometaš, ki je kariero začel pri Dravogradu, v Sloveniji igral tudi za Celje, na tuje pa odšel leta 2004, ko ga je v svoje vrste zvabil norveški klub Lillestrom.

V Anglijo se je preselil januarja 2007 in postal eden boljših nogometašev svojega kluba. Trener Tony Mowbray mu zaupa, o čemer priča tudi podatek, da je ob koncu avgusta podpisal novo, dvoletno pogodbo. "V moštvu želim kar največ dobrih nogometašev in Robert brez dvoma sodi v to kategorijo," je pojasnil Mowbray, tudi Koren pa bo z veseljem še nekaj časa igral na štadionu The Hawthorns. "Liga premiership je po mojem mnenju najmočnejša liga na svetu in sanje vsakega nogometaša so igrati na tako visoki ravni. Sam sem ponosen, da lahko igram v tem tekmovanju, uresničile so se mi sanje, bil sem nagrajen za trdo delo v preteklo sti. Seveda pa je to le začetek. Ne mislim počivati na lovorikah, želim še napredovati in narediti še kakšen korak naprej v svoji karieri," je pogovor zaključil Koren in odhitel v Anglijo, kjer je v soboto svojemu klubu pomagal do prve zmage v novi sezoni. S 3:2 je padel West Ham United, med strelce pa bi se skoraj vpisal tudi kapetan slovenske reprezentance, ki je sicer prvi pri West Bromwichu po številu strelov na gol nasprotnika - doslej jih je sprožil osem.