Kaj povzroča akutno vnetje srednjega ušesa?

Akutno vnetje srednjega ušesa večinoma povzročajo bakterije, izjemoma virusi. Preden pride do razrasti bakterij v srednjem ušesu, sprva pride do motnje v delovanju Evstahijeve tube, kar povzroči moteno prezračevanje srednjega ušesa. Ker vemo, da v telesu ne more obstajati votlina, izpolnjena z zrakom, ki ni povezana z zunanjostjo, posledično pride do resorpcije tega zraka. Tako v votlini srednjega ušesa nastane negativni tlak, ki povzroči, da - za zdaj še sterilna - tekočina izstopi iz žilic sluznice. Nato pride do vdora bakterij v to tekočino in tedaj govorimo o bakterijskem vnetju srednjega ušesa. Glede na škodljivo moč bakterij in na trenutno stanje našega imunskega sistema lahko to povzroči samo rdečino in zadebelitev bobniča, bolečine, slabši sluh, lahko pa tudi odmrtje dela bobniča in posledično iztekanje gnoja v sluhovod.

Zakaj se pri manjših otrocih in dojenčkih vnetja ušes pojavljajo pogosteje kot pri odraslih?

Imunski sistem otrok se še razvija, zato niso dovolj zaščiteni z raznovrstnimi protitelesi, poleg tega pa tudi njihova Evstahijeva tuba še ni dokončno razvita. Pri otrocih je Evstahijeva tuba krajša in leži bolj vodoravno, medtem ko je pri odraslih trikrat daljša in pokončnejša. Pri odraslih je zato možnost vdora bakterij iz nosnega dela žrela v srednje uho bistveno manjša kot pri otroku, prav tako so motnje prezračevanja srednjega ušesa redkejše.

Otroci imajo zelo pogosto tudi kronično vneto ali pa izrazito povečano žrelnico. Ker se žrelnica nahaja v zadnjem delu nosu, torej tam, kjer se odpira Evstahijeva tuba, obstaja bistveno večja verjetnost, da patogene klice - bakterije ali virusi - vstopijo v votlino srednjega ušesa.

Kako lahko starši pri otrocih prepoznajo vnetje srednjega ušesa?

Pri otrocih se nekaj dni pred vnetjem pogosto pojavi voden izcedek iz nosu, dihati začnejo čez odprta usta, postanejo nerazpoloženi, jokavi, odklanjajo hrano, prebujajo se, postanejo vročični... Pri dojenčku starši zelo težko ugotovijo, da je vzrok tega vnetje srednjega ušesa, starejši otroci pa se pogosto prijemljejo za uho in lahko tudi sami povedo, da jih bolijo ušesa. Včasih je iztok gnoja iz sluhovoda prvi znak, ki opozori starše na akutno gnojno vnetje srednjega ušesa.

Je priporočljivo otroka takoj odpeljati k zdravniku ali lahko starši otroka sami pozdravijo doma, npr. z netreskom?

Uradna medicina ne priznava netreska in podobnih zeliščnih zdravil, tudi glede na izkušnje iz ambulante otorinolaringologi teh zdravil ne priporočamo. Ta lahko samo v začetni fazi vnetja zmanjša povečan dotok krvi v vneta tkiva in tako ublaži bolečino v zunanjem sluhovodu, delno tudi bobniču, toda to na samo bolezen nima vpliva. Otorinolaringologi tovrstno zdravljenje seveda odsvetujemo. Če se pri otroku pojavi povišana telesna temperatura in če je otrok nerazpoložen, starša pa ne moreta ugotoviti razloga, svetujemo obisk pri zdravniku.

Koliko časa pa bi morali starši počakati, preden otroka odpeljejo v bolnišnico?

Odvisno. Če otrok samo malo joče, ima temperaturo do 38 stopinj in izcedek iz nosu, sicer pa je živahen, mu lahko sprva pomagajo z anemizirajočimi nosnimi kapljicami in odložijo obisk zdravnika do jutra. Če pa je razvoj bolezni tako hiter in močan, da otrok težko premika glavo, oteka za ušesom, postane zaspan, apatičen in začne odklanjati tekočino, je treba zdravnika obiskati takoj, saj gre verjetno za komplikacijo akutnega vnetja srednjega ušesa.

Mamice po raznih forumih pišejo, da vnetja ušes pri otrocih zdravijo s hidrogen peroksidom, ki ga dobijo v lekarni. Je to priporočljivo?

Hidrogen peroksid lahko vpliva le na kožo zunanjega sluhovoda, na srednje uho pa nima vpliva, ker ne pride do tja. Poleg tega pa je že triodstoten peroksid za kožo zelo močan in ga zato odsvetujemo.

Kako lahko starši preprečijo vnetje pri otrocih?

Preprečijo ga lahko s skrbjo za čim boljšo odpornost svojega otroka, kar vključuje skrb za redno gibanje, dovolj spanja, raznoliko prehrano, umivanje rok... Pomembno je tudi, da skrbijo za dobro prehodnost nosu otrok in da jih opozarjajo na dihanje skozi nos. Kadar so prehlajeni, jim morajo spirati nosnici s fiziološkimi kapljicami in jim izpihovati vsako nosnico posebej. Če nos namreč izpihujemo tako, da zatisnemo obe nosnici, ustvarimo visok pritisk v zadnjem delu nosu, poleg tega pa pihnemo bakterije in viruse preko Evstahijevih tub v srednje uho.

Pri otrocih pogosto pride tudi do izlivnega vnetja srednjega ušesa.

Izlivno vnetje je pogosta vrsta vnetja srednjega ušesa, ki je neke vrste posebnost, saj gre za vnetje, ki ga uvrščamo nekam vmes med akutnim in kroničnim vnetjem. Pri otroku, ki mu Evstahijeva tuba ne deluje dobro - najpogosteje zaradi velike žrelnice, polipov v nosu, stalnega vnetja v nosu, stanja po operaciji, prirojenih razcepov neba ipd. - se v votlini srednjega ušesa pojavi zaprt zrak. Posledica resorpcije tega zraka je negativen tlak v votlini srednjega ušesa in v votlino srednjega ušesa se izloči voda. Če ne pride do okužbe te tekočine in je tekočina torej sterilna, lahko to stanje traja več mesecev. Otrok tedaj ni bolan, vendar slabo sliši. Sčasoma pa ta sprva redka tekočina postane gosta, vlecljiva, saj pride do pomnožitve muciniznih žlez v srednjem ušesu.

Lahko to privede tudi do trajne oglušelosti?

To le izjemoma, lahko pa povzroči trajno prevodno izgubo sluha. Taka ušesa se ob stiku z bakterijami zelo pogosto tudi gnojno vnamejo, bobenček poči, se zaraste in spet nastane sterilna tekočina, dovzetna za okužbe... Sčasoma ta tekočina postane zelo gosta, nastanejo kepice, lahko pa tudi zarastline. To privede do slabšega delovanja koščic in stalne vklenjenosti bobničev, zarastnin, to pa lahko povzroči trajno okvaro sluha.

Kako lahko starši oziroma otroci ugotovijo, da je prišlo do izlivnega vnetja srednjega ušesa?

Otrok začne glasneje in manj razločneje slabše govoriti, slabše se odziva na zvoke iz okolice, pogosto pa se tudi vleče za ušesa, saj ima občutek, da ima nekaj v ušesu ali pa ga celo srbi. Zdravnik ob pregledu vidi bledorožnat moten bobnič, ki nima običajnega odseva, in ga napoti k nam.

Izlivno vnetje skušamo sprva odpraviti konzervativno, torej z navajanjem na dihanje skozi nos, s spiranjem nosu s fiziološko raztopino in z vkapavanjem anemizirajočimi kapljic. Če ti ukrepi ne pomagajo, staršem predlagamo odstranitev žrelnice. Istočasno tudi prerežemo bobnič in posesamo tekočino iz srednjega ušesa. Glede na gostoto te tekočine, stanje bobniča, raven sluha in še nekatere klinične dejavnike se odločimo, ali bomo v bobnič za kakšno leto vstavili ventilacijsko cevko, ki bo umetno zračila votlino srednjega ušesa, ali pa bo zadostoval samo prerez bobniča in odstranitev tekočine.

Je tovrstno vnetje edino, ki zahteva kirurško zdravljenje?

Akutno vnetje srednjega ušesa po navadi - če ni zapletov - ne potrebuje kirurškega zdravljenja. Tudi če bobnič zaradi akutnega vnetja poči, se ta v 90 odstotkih v enem mesecu sam zaceli. Kirurška terapija je potrebna vedno samo pri kroničnem vnetju in izlivnem vnetju, le v primeru, če se ga ne da pozdraviti konzervativno.