Knjiga govori o dogodkih, ki so spremljali podpis münchenskega sporazuma 29. septembra leta 1938. Sporazum so podpisali Adolf Hitler, italijanski voditelj Benito Mussolini, britanski predsednik vlade Neville Chamberlain in francoski premier Edouard Daladier.

Z dokumentom je velik del takratne Češkoslovaške pripadel nacistični Nemčiji. Šlo je za Sudete, obmejno območje, na katerem je živelo nemško prebivalstvo. Nekaj mesecev pozneje je Nemčija zavzela še preostanek države, čeprav je sporazum Češkoslovaški zagotavljal, da bo obdržala preostalo ozemlje.

"Münchenski sporazum je močno vplival na ozračje v naši državi in je zaznamoval našo zgodovino za več desetletij," Je Havel zapisal na ovitku češke izdaje knjige, ki naj bi na knjižne police prišla naslednji teden. "Zato je zelo pomembno, da imamo ta dogodek vedno v zavesti," je dodal.

Od 60-ih let je Havel objavil več deset svetovno znanih dram, knjig in političnih esejev. Njegova zadnja drama Odhod je bila premierno predstavljena maja v Pragi. Forman, ki se je rodil na Češkem, je režiral filme, kot sta Let nad kukavičjim gnezdom in Amadeus.