V pospeševalniku, ki je dolg 27 kilometrov in leži globoko pod zemljo na švicarsko-francoski meji, bodo ob pol desetih dopoldne protone najprej „pognali“ v eno smer in če bo šlo vse po načrtu, jih bodo do konca leta „spustili“ iz obeh strani.

Hawking: LHC bo dokazal, da črne luknje sevanjo

V Cernu je zbranih kar osem tisoč znanstvenikov iz 85 držav članic Evropske organizacije za nuklearna raziskovanja (CERN). Delci naj bi med seboj trkali s skoraj svetlobno hitrostjo. Hawkings je izjavil, da mu bo prav poskus v Cernovem pospeševalniku odprl vrata do Nobelove nagrade, saj bo potrdil njegovo teorijo o radiaciji črnih lukenj: slednje med svojim izparevanjem, ki poteka izjemno počasi, oddajajo ogromne količine energije v okolje.

Teorije zarote: Poskus bo uničil Zemljo

Znanstveniki upajo, da bodo prvič v zgodovini v laboratoriju simulirali „Veliki pok“, ki naj bi pred 15 milijardami let ustvaril vesolje. Takrat naj bi „počila“ masa neznane gostote, sicer nič večja od kovanca. Nasprotniki poskusa opozarjajo, da bodo posledice le-tega za človeštvo številne in nepredvidljive, vse od izjemno povečane seizmološke aktivnosti do nastanka črne luknje, ki bo uničila naše osončje.

Hawking možnosti nastanka črne luknje sicer ne izključuje, vendar opozarja, da je verjetnost za kaj takega manj kot odstotek in da bo luknja, če bo že nastala, zelo hitro izparela. Danes naj bi se po njegovem začela nova era v znanosti, saj bo poskus znanstvenikom prvič sploh ponudil tudi realne osnove za razmišljanje o paralelnih vesoljih in potovanju skozi čas.