Federerju je po 84 letih, odkar je bil leta 1924 petkrat zapored uspešen Američan Bill Tinden (ta je sicer leto kasneje slavil še šestič), uspelo že peto leto v nizu osvojiti odprto prvenstvo ZDA. Federer je letos po porazih v finalu OP Francije in Wimbledona tako le osvojil turnir za veliki slam, skupno pa je za 27-letnega tenisača iz Basla to že 13. zmaga na največjih turnirjih. Če bo Federer v karieri zmagal še na enem turnirju za grand slam, se bo izenačil z dosedanjim rekorderjem, Američanom Petom Samprasom.

Enaindvajsetletni Škot Murray je na drugi strani v svojem prvem finalu velikega slama zamudil priložnost, da bi Britancem po letu 1936 priigral novo zmago na enem od štirih najpomembnejših turnirjev na svetu. Po izenačenem začetku si je Federer priigral šest iger zapored in prepričljivo dobil prvi niz. Tudi v drugem je povedel z 2:0, nato pa je povsem nepričakovano izgubil igro na lasten servis. Murray se je pobral in je vsake toliko Švicarju pošteno podkuril, Federer pa je delal vse več napak, poleg tega pa je tudi slabše serviral.

A odločitev o zmagovalcu je le padla že na koncu drugega niza. Pri vodstvu s 6:5 je Federer znova ujel svoj ritem in si že s prvo zaključno žogo za niz tega tudi pridobil. Ko je v tretjem povedel že s 5:0, nihče več ni verjel, da lahko Murray pripravi presenečenje, dvoboja je bilo po uri in 51 minutah konec. Federer je izkoristil drugo zaključno žogo. Murray je za dosežek prejel 750.000 dolarjev, poleg tega pa še dodatnih 250 tisočakov kot stimulacijo za predstave, ki jih je odigral pred OP ZDA. »Spet sem se nekaj časa počutil nepremagljivega. A nekaj je prav gotovo res. Ne bom se ustavil pri tem naslovu. Imeti v lasti 13 turnirjev za grand slam ne bi bilo v redu. Letos sem imel nekaj težkih dvobojev, zato je dejstvo, da bom odnesel domov pokal od tukaj, še toliko slajše. To mi trenutno izredno veliko pomeni,« je po dvoboju dejal Federer. »Mislim, da sem po mojem mnenju igral proti najboljšemu tenisaču sveta. Danes je zagotovo postavil stvari na svoje mesto,« pa je po dvoboju povedal Murray.

Finale je bil prvič po letu 1987 na sporedu v ponedeljek, saj je moral Murray polfinale zaradi prekinitve igrati in končati šele v nedeljo. Federer je na drugi strani z dvoboji do finala zaključil že v soboto in je imel pred odločilnim dvobojem kar 48 ur počitka.