Letos je Pamela Jelimo, ki bo 5. decembra stara 19 let, prvo ime mitingov za zlato ligo, z zmago na vseh šestih tekmah v teku na 800 m pa je prejela nagrado v vrednosti milijon ameriških dolarjev.

"Denar bom porabila premišljeno. V investicije bom vlagala inteligentno in še naprej bom zelo marljiva. Najpomembnejše je, da bom dolarje unovčila tako, da bo moja športna pot lahko dolga ter da družini omogočim lepše življenje," pravi Pamela Jelimo, poleg jamajškega šprinterja Usaina Bolta prvo ime atletske sezone.

Atletska junakinja sezone prihaja iz številčne družine. Njena mati Rodah Jeptoo Keter je atletsko pot, tekla je na 200 in 400 m, končala kmalu. Rodila je namreč kar devet otrok, Pamela je bila četrta med njimi. Najslavnejša družinska članica je šla v atletiki po poti njene mame, saj je najprej tekla na 200 (v lasti ima kenijski mladinski rekord 24,68) in 400 m. Prvič se je v atletiki preizkusila pri 13 letih.

Pamelo Jelimo je za tek na 800 m navdušila nekdanja tekačica na tej razdalji Janet Jepkosgei Busienei. Doseženi rezultati so bili nepričakovano nadpovprečni. Spomladi je s časom 1:58,70 zmagala na kenijskem državnem prvenstvu, ko pa je prišla v Evropo, je "eksplodirala". Maja je v Hengelu s časom 1:55,76 izboljšala kenijski rekord, ki ga je imela v lasti lanska svetovna prvakinja Janeth Jepkosgei, Pamelina partnerica na treningu. 1. junija se je v Berlinu prvič spustila pod 1:55 in izboljšala 14 let star afriški rekord Marie Mutola, ki je bil enak slovenskemu Jolande Čeplak (1:55,19). Na olimpijskih igrah je Pamela Jelimo (1:54,87) zmagala prepričljivo in postala prva Kenijka z zlato olimpijsko kolajno v atletiki. Časovni vrhunec sezone je novopečena milijonarka doživela zadnji avgustovski petek v Zürichu, kjer je dosegla tretji najhitrejši čas teka na 800 m v zgodovini (1:54,01). Od nje sta bili pred dobrima dvema desetletjema hitrejši le Nadežda Olizarenko in svetovna rekorderka Jarmila Kratohvilova.

Kenijska atletska junakinja je imela v boju za milijonsko dolarsko nagrado tudi nekaj sreče. Športne zmage so bile sicer čiste in prepričljive, a do zadnjega mitinga v Bruslju je bila v igri za glavno nagrado še Hrvatica Blanka Vlašić. Splitčanka je po olimpijskih igrah, kjer jo je nepričakovano premagala Belgijka Tia Hellebaut, na pomembni tekmi znova pogorela. Premagala jo je namreč Nemka Ariane Friedrich, Pamela Jelimo pa je polmilijonsko nagrado povečala na milijonsko, kakršen je denarni sklad zlate lige.