Mirni Mariborčan se ni prepustil evforiji, ampak od nedelje zjutraj razmišlja le o Slovaški, naslednjem tekmecu v kvalifikacijah za mondial v Južni Afriki, ki bo jutri zvečer ob 20.45 gostovala v Ljudskem vrtu v Mariboru. Zanimanje za tekmo je veliko, saj je bilo že včeraj prodanih več kot 7000 vstopnic.

"Ni časa za evforijo. S Slovaki nas čaka še težja tekma, kot proti Poljski. Pokazati bomo morali vse, kar smo ustvarjali dobro leto in pol," igralcem v glavo vceplja Matjaž Kek, ki je seveda ponosen, da je reprezentanca na Poljskem odigrala najboljšo tekmo, odkar je selektor. Reprezentantom je v nedeljo po jutranji regeneraciji na Brdu pri Kranju namenil deset prostih ur, zvečer pa so se ponovno zbrali na Ptuju, ki je postal reprezentančna baza, odkar je Ljudski vrt štadion za domače tekme.

Po naporni tekmi v peklenski vročini v Wroclawu ima največ dela zdravniška služba na čelu z dr. Vasjo Kruhom, da igralcem čim hitreje povrne izgubljeno moč. Marko Šuler in Mitja Mörec sta bila na pregledu v bolnišnici, ki je pokazal, da boleči mišici nista poškodovani. Kapetan Robert Koren soigralce podžiga k še večji samozavesti in bojevitemu pristopu, ki bo prinesel še boljše predstave in tri točke proti Slovakom. Mišo Brečko se je samokritično posul s pepelom za slabo igro na levem boku.

Slovaška je kot vodilna reprezentanca v tretji kvalifikacijski skupini, potem ko je v Bratislavi premagala Severno Irsko z 2:1 (slovenski oglednik na tekmi je bil Borut Jarc, selektor reprezentance do 17 let), že sinoči z avtobusom dopotovala v Maribor in se nastanila v hotelu Habakuk. Zmago proti bojevitim Ircem, ki so bili po statistiki boljši v vseh elementih (posest žoge, koti, streli) sta jima z goloma iz prekinitev priigrala največja zvezdnika moštva, štoper Liverpoola Martin Škrtel in mladi vezist Napolija Marek Hamšik.

"Prva tekma je vedno najtežja. Pomembne so le točke, na igro bodo hitro vsi pozabili. V Maribor prihajamo po točko," pravi 44-letni selektor Vladimir Weiss, nekdanji reprezentant Češkoslovaške, ki je poskrbel za zgodovinski uspeh slovaškega nogometa, ko je Artmedio Peteržalka popeljal v ligo prvakov.

Slovaki se kot samostojna država še niso uvrstili na zaključni turnir velikega tekmovanja. Najbližje so bili svetovnemu prvenstvu leta 2006 v Nemčiji, ko so se po drugem mestu v skupini za Portugalsko in pred Rusijo uvrstili v dodatne kvalifikacije, v katerih jih je premagala Španija. Slovenija in Slovaška sta se doslej pomerili dvakrat. Izid na obeh prijateljskih tekmah je bil neodločen. Na Cipru februarja 1998 se je tekma končala z 1:1 (gol za Slovenijo, ki jo je vodil Bojan Prašnikar, je dosegel Zlatko Zahovič), v Trnavi novembra 2004 je bilo 0:0 (selektor Brane Oblak). V sedanji reprezentanci imajo izkušnje s Slovaki izpred štirih let vratar Handanovič (z obrambami je bil junak tekme), Komac, Cesar, Žinko in Brečko.