Ameriška vlada je v nedeljo sporočila, da prevzema nadzor nad hipotekarnima bankama Fannie Mae in Freddie Mac, ki ju je kriza na nepremičninskem trgu pahnila na rob propada. S tem naj bi se izognili krizi ameriškega finančnega trga, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Japonski finančni minister Bunmei Ibuki je načrt ameriške vlade pozdravil. To utegne pripomoči k umiritvi ameriškega finančnega trga in s tem pozitivno vplivati na svetovno gospodarstvo, je dejal Ibuki.

Na borzi v Tokiu so se danes podražili predvsem vrednostni papirji bank in sektorja vrednostnih papirjev. Pocenile so se le delnice elektro in plinskih podjetij, proizvajalcev papirja in kartona ter letalskih prevoznikov. Vlagatelji na borzi v Tokiu so po besedah borznih posrednikov pozorno spremljali usodo ameriških hipotekarnih bank Fannie Mae in Freddie Mac, saj imajo japonske banke visoke zaloge vrednostnih papirjev, ki sta jih izdali obe finančni ustanovi.

Na borzi na Wall Streetu se je industrijski indeks Dow Jones prejšnji teden znižal za 2,80 odstotka na 11.220,96 točke, tehnološki indeks Nasdaq pa za 4,70 odstotka na 2255,88 točke.