Paulson je dejal, da predstavljata Fannie Mae in Freddie Mac velik del ameriškega finančnega sistema, njun stečaj oz. propad pa bi povzročil ogromne težave na finančnih trgih v ZDA in svetu.

Finančne injekcije države v Fannie in Freddie, kakor omenjeni družbi imenujejo v ZDA, bodo ameriške davkoplačevalce stale več deset milijard dolarjev, vendar je Paulson opozoril, da bi lahko bile izgube - če do državne pomoči ne bo prišlo in bosta družbi propadli - še veliko večje od "nekaj deset milijard dolarjev". Poleg tega bi se s propadom omenjenih družb lahko zgodilo, da številni Američani ne bi mogli več priti do posojil, stanovanjskih, avtomobilskih, podjetniških in drugih, je dejal Paulson.

Prvi ukrep države, ki je družbi dala pod nadzor zvezne agencije za financiranje nepremičnin - to je letos poleti prav zaradi težav omenjenih družb ustanovila država, je imenovanje novega vodstva. Krmilo Fannie Mae bo prevzel nekdanji podpredsednik družbe Merrill Lynch Herb Allison, vodenje Freddie Mac pa podpredsednik banke Bancorp David Moffett.