Protikorupcijska klavzula v pogodbi o nakupu patrij "ne zagotavlja nobenega varstva v smislu možnosti prekinitve pogodbe v vseh primerih, ki jih ta hip obravnavajo organi pregona na Finskem in upamo, da tudi v Sloveniji," je na novinarski konferenci dejal Golobič.

Kot je pojasnil, sta pogodbo o nakupu patrij podpisala obrambni minister Karl Erjavec in direktor podjetja Rotis, ki je po dikciji v pogodbi izvajalec. Po informacijah, s katerimi razpolaga, in so po besedah Golobiča preverljive, pa se protikorupcijska klavzula nanaša izključno na izvajalca in v ničemer "ne zavezuje, odvezuje, preprečuje", da ne bi podkupnine komurkoli dalo podjetje Patria.

Kot opozarja Golobič, klavzula na strani možnega podkupovalca navaja izključno podjetje Rotis, po drugi strani pa je natančna specifikacija tistih, ki bi lahko bili prejemniki podkupnine. Meni, da obstaja utemeljen sum, da je takšna dikcija prišla v pogodbo s točno določenim namenom. Pri tem pričakuje, da bodo pristojne institucije o tem izvedle potrebna preiskovalna dejanja.

V Zares zahtevajo, da se jasno razišče in odgovori, kako je prišlo do vnosa takšne dikcije protikorupcijske klavzule v pogodbo in kdo je za to odgovoren. Njihova druga zahteva pa je, da se takoj - ne glede na status preiskave - sproži postopek ministrstva za obrambo za dopolnitev oz. spremembo pogodbe v tem členu z ustrezno klavzulo, ki bo zajela vse vpletene v tem poslu za primer dajanja podkupnine.

Če bi vpleteni to zavrnili, nima nihče nobene pravice vztrajati pri tej pogodbi, ampak je potrebno od nje odstopiti, saj bi to pomenilo neposredno priznanje, "da so se dogajale stvari, ki so nesporno kriminalne", je prepričan Golobič.

Golobič ni pojasnil, kako je prišel do besedila protikorupcijske klavzule, kar je bilo eno od novinarskih vprašanj. Če se bo izkazalo, da te informacije ne držijo, bodo posledice na njegovi strani. "Ta klavzula sama po sebi ne more predstavljati nobene skrivnosti, saj se ne nanaša na noben konkreten vidik tega posla," je še dejal in dodal, da verjame, da jo bo minister Erjavec brez težav javno predstavil.

*** Preberite slovenski prepis finske oddaje ***