"Klub iz države z vsega dvema milijonoma prebivalcev v nogometni ligi milijonov," so pisali tuji mediji, ki so lahko prejšnji teden obnovili stare naslovnice iz omenjenega leta. Presenečenje v kvalifikacijah elitne lige prvakov se je namreč ponovilo. Toda ne zgolj eno, pač pa kar dva! Dva izjemno velika presenečenja in eno nekoliko manjše. V ligi prvakov nihče ni namreč niti v najbolj norih mislih pričakoval beloruskega kluba BATE Borisov in ciprskega prvaka Anorthosisa, medtem ko preboj AaB Aalborga vseeno ni tako senzacionalen. Danci so namreč v skupinskem delu tekmovanja že nastopili, in sicer štiri leta pred Mariborom.

Pravi malček je predvsem BATE, ki ima celo manjši proračun kot slovenski prvak iz Domžal. Belorusi bodo z nastopi v ligi prvakov, v kateri se bodo pomerili s težkokategorniki Juventusom, Realom in Zenitom, zaslužili nekaj zneskov več, kot je njihov proračun, ki znaša za nogometne razmere skromnega 1,5 milijona evrov. BATE prihaja iz mesta z okoli 150.000 prebivalci, svoje domače tekme pa igra na štadionu za zgolj 5.500 gledalcev. Objekt Haradskoy ne dosega standardov Evropske nogometne zveze (UEFA), zato mora BATE še sporočiti, kje bo gostil nekdanja zmagovalca lige prvakov in visokoleteče Ruse, lastnike pokala UEFA in trofeje evropskega superpokala. "BATE pomeni uspeh, BATE je prvak," je slogan beloruskega prvaka, ki je na poti do tekmovanja, v katerem se cedita med in mleko, preskočil tri ovire. Najprej je padel Valur z Islandije, zatem belgijski velikan Anderlecht in za konec še Levski, prvoligaš Bolgarije. "Kakšna fantastična skupina! V užitek nam bo in seveda veliko čast, da nas bodo obiskali tako trofejni klubi. Težko bo premagati katerega koli nasprotnika, toda brez boja se ne mislimo predati. Poleg tega pa je v nogometu možno prav vse," je po žrebu v Monte Carlu povedal trener beloruskega prvaka Viktor Gončarenko.

Čez tri nasprotnike je moral v kvalifikacijah stopiti tudi Anorthosis, ki se bo v skupini B pomeril z Interjem, Werderjem in Panathinaikosom. Ciprčani so za začetek premagali Pjunik, nato izločili dunajski Rapid, za konec pa dosegli še največjo zmago v zgodovini, ko so bili boljši od Olympiacosa. "Na tekmah, ki nas čakajo, bomo predvsem uživali. Smo avtsajderji, morda pa nam bo vendarle kaj uspelo na tekmah pred našimi vročekrvnimi navijači," pravi kapetan Anorthosisa Nikos Nikolaou. Zanimivo je, da leta 1911 ustanovljeni 13-kratni ciprski prvak svoje domače tekme igra v Larnaki, čeprav prihaja iz Famaguste. Toda slednjo je moral zapustiti že leta 1974, ko so Ciper napadli in zasedli Turki, Famagusta pa je še vedno v njihovi lasti. Anorthosis je bil blizu ligi prvakov že leta 2005, ko je v zadnjem krogu kvalifikacij izgubil proti Rangers iz Glasgowa. Eden glavnih arhitektov uspeha Anorthosisa je trener Temuri Kecbaja iz Gruzije, ki je na Ciper najprej prišel kot nogometaš, leta 2004 pa presedlal na trenersko klop. Letos poleti se je klub po zaslugi denarja predsednika Andreasa Pantelija še dodatno okrepil in s prihodi Savia, Traianosa Dellasa, Tiquinha ter Jeffreyja Leiwakabessyja zadel v polno. Pri vsem je še najkrajšo potegnil Anton Žlogar, slovenski reprezentant, ki je v minuli sezoni Anorthosisu pomagal do naslova prvaka, nato pa prestopil v Omonio. In ostal brez nastopa v najelitnejšem nogometnem klubskem tekmovanju...