V ekipi njegovih izbrancev za ministrske položaje je 17 imen, od tega tri ženske. Poleg kandidatov za zunanjega in gospodarskega ministra, kariernega diplomata Cirila Štoklja in svetovalca predsednika uprave Gorenja Roberta Lična, je največje presenečenje gotovo tožilka Vlasta Nussdorfer, ki bi v Pahorjevi vladi prevzela vodenje ministrstva za notranje zadeve.

V ekipi bi bil Pahorjev najtesnejši sodelavec Mitja Gaspari, ki bi vodil novo ministrstvo brez listnice za usklajevanje področij financ, gospodarstva in sociale. Ministrstvo za finance bi vodil Franci Križanič, ministrstvo za obrambo Ljubica Jelušič, Andreja Črnak Meglič ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ministrstvo za javno upravo pa Bojan Bugarič. V novi vladi bi združili resorja brez listnice za razvoj in lokalno samoupravo, ki bi ju vodil Andrej Horvat, Franc Lobnik je kandidat za ministra za okolje, Igor Lukšič za šolskega ministra, Ivan Svetlik pa za ministra za visoko šolstvo. Ministrstvo za pravosodje bi vodil nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude, ministrstvo za promet Patrick Vlačič, ministrstvo za kulturo prvi mož Cankarjevega doma Mitja Rotovnik, na ministrstvo za kmetijstvo bi se vrnil Milan Pogačnik, ministrstvo za zdravje pa bi vodil nekdanji minister Božidar Voljč.

Ekipo odlikuje kompetentnost, saj so vsi ugledni strokovnjaki na svojih področjih, nihče ni odvisen od politike, poudarja Pahor. Ker pa bi tudi v primeru zmage na volitvah nekatera od teh imen zagotovo moral "žrtvovati" in vodenje nekaterih resorjev prepustiti koalicijskim partnericam, se seveda postavlja vprašanje, katera. O tem za zdaj v SD še molčijo, pojavljajo pa se ugibanja, da naj bi bila to predvsem ministrstva za obrambo, notranje zadeve, pravosodje, pa celo ministrstvo za promet in visoko šolstvo.

Tudi eden Pahorjevih najtesnejših sodelavcev, Patrick Vlačič, je prepričan, da je prav, da je SD povedala, koga predlaga za vodenje posameznih resorjev, saj je to pošteno do volilcev. V nasprotju s SD pa v drugih dveh levosredinskih strankah o tem, da bi predstavili imena možnih ministrskih kandidatov za posamezne resorje, ne razmišljajo. Kot je poudarila predsednica LDS Katarina Kresal, imajo tudi v LDS strokovnjake, ki bi lahko vodili kateri koli resor v vladi, vendar bo za predstavitve kandidatov čas po volitvah. Tudi stranka Zares svojih kandidatov za ministre pred volitvami ne namerava predstavljati. "Predstavili smo 86 kandidatk in kandidatov, o njih bodo volilci presojali na volitvah," pa nam je dejal prvak Zares Gregor Golobič, ki Pahorjeve poteze ne namerava komentirati.

So se pa na Pahorjevo ministrsko ekipo odzvali v največji vladni stranki SDS, in sicer je v njenem imenu minister za javno upravo Gregor Virant ocenil, da je alternativna vladna ekipa "veliko razočaranje". Njena glavna napaka je, da Pahor ni primeren za predsednika vlade; ta mora dnevno sprejemati izjemno težke odločitve, od katerih sta odvisna poslovanje gospodarstva in življenje ljudi, Pahor pa teh sposobnosti, tako Virant, nima.