Komentarji so leteli z vseh strani: "Kaj pa pomenijo vaši plakati?", "Bela Ljubljana, to predstavljajo!", "Je to kakšna predvolilna finta? Janša? Pahor?", "Jaz mislim, to sporočate!", "A vi…, vi ste za Rebelde?".

Avtorja koncepta akcije Martina Ruhsam in Vlado Gotvan Repnik sta pohod zasnovala kot uvod v odprtje razstave v Mestnem muzeju, ki bo do vključno 31. avgusta prinašala vpogled v lanski predhodni akciji Blank_Protesta v New Yorku in Ljubljani.

"Blank_Protest je projekt, katerega kontekst je zelo odvisen od okoliščin in kraja, kjer se ga izvaja," je razložila soavtorica projekta Martina Ruhsam. Prvo akcijo v okviru projekta je kreativni duo izvedel lani na newyorškem Times Squaru. "Ekrani, ki ves čas predvajajo reklame, in reklamni panoji zavzamejo ves trg. Tako je bila najina prva akcija - jaz sem nosil majhen bel transparent dimenzij 35 krat 57 centimetrov, Martina pa je fotografirala reakcije mimoidočih - zelo simbolno naravnana in ljudje so to takoj doumeli. Bilo je absurdno in je delovalo," je dodal Vlado Gotvan Repnik. V nadaljevanju projekta sta se njegova avtorja s svojim transparentom priključila vseevropskim delavskim demonstracijam. "Priključila sva se skupini italijanskih delavcev," je opisovala dogodek Martina Ruhsam. "Eden od njih se je, obkrožen s baloni, popisanimi s slogani, zastrmel v naju in vzkliknil: 'To je to! Razumem! Po Berlusconiju ni več ničesar!' Midva sama najinega transparenta ne bi tako interpretirala, ampak on ga je in to je krasno. Nikoli vnaprej ne veš, kako bodo prazne transparente razumeli ljudje v določenem času in prostoru."

Prav neobremenjenost z vnaprej določenimi pomeni, ki naj bi jih projekt zbujal v ljudeh, je ena njegovih glavnih značilnosti in hkrati odlik. Napačne reakcije na Blank_Protest ne obstajajo, trdita avtorja. Poleg tega, da s subverzivno parodijo na "čas, ko je protestnike mogoče najeti prek interneta in se množica premakne, ko je kamera vklopljena", ponuja izhodišče za razmislek o prihodnosti javnih manifestacij v naraščajoče pasivni globalni družbi homo consumatosa, gledalcu hkrati s fizičnim nudi tudi metaforično belo platno za refleksijo lastnih idej in aspiracij. "Takoj ko vidiš praznino, želiš nekaj preslikati vanjo," opisuje Gotvan Repnik nezavedni mehanizem delovanja Blank_Protesta.

Sobotni Blank_Protest v Ljubljani, ki je bil že druga v Sloveniji izvedena akcija ustvarjalnega dvojca Ruhsam-Repnik, je v izvedbi prvič združil večje število protestnikov. "Zelo mi je bilo všeč, da kljub večjemu številu ljudi, ki so pri akciji sodelovali tokrat, ni bilo opaziti nobene uniformnosti. Vsak udeleženec je s svojo prisotnostjo protestu podelil povsem individualen pečat in interpretacijo," je sklenila Martina Ruhsam.