Na očitke, da se noče soočiti s predsednikom SDS Janezom Janšo, Golobič odgovarja, da noče biti kmet, ki bi ga Janša po svoji volji premikal po šahovnici. Po nekaterih informacijah naj bi Janša zahteval, da bi bila na soočenju njemu nasproti poleg Golobiča še Borut Pahor (SD) in Katarina Kresal (LDS). S tem hoče Janša ustvariti vtis, da je nepremagljiva gora, ki jo naskakujejo trije nemočni plezalci, prvak Zares utemeljuje zavrnitev takega javnega soočenja in dodaja, da se veseli soočenja z Janšo v bežigrajskem volilnem okraju, kjer bosta oba nabirala glasove.

Za Zares dilema Janša ali ne Janša ni ključna stvar za spremembe, čeprav je zanje zamenjava oblasti prvi pogoj. Če pa bo Janša relativni zmagovalec volitev in jih bo povabil k pogovorom, se jih bodo udeležili, da bodo povedali, kako je med njimi za morebitno sodelovanje v vladi preveč razlik. Med pomembnejšimi, kot so odnos do drugih vej oblasti, nadzor nad oblastjo, upoštevanje stroke in neodvisnosti medijev, je tudi zakon o RTV. Slednjemu, ki je za SDS kronski dragulj, se zagotovo ne bodo hoteli odreči, je prepričan Golobič.

Prvak Zares je predstavil tudi analizo nekaj več kot 8200 odgovorov na prejšnji mesec 600.000 gospodinjstvom poslano anketo o nekaterih razvojnih vprašanjih. Iz odgovorov je razbrati, da bi bilo treba začeti razpravo o gradnji še enega bloka jedrske elektrarne v Krškem, vendar se ob tem ne sme zanemariti drugih obnovljivih virov in prizadevanj za smotrnejšo porabo energije, kajti prav nobene potrebe ni, da je Slovenija ponoči osvetljena kot podnevi. Ljudi med drugim skrbi tudi kakovost hrane in dejstvo, da vse več mladih vzamejo v službo le za določen čas, zaradi česar jim banke ne odobravajo posojil za stanovanje. Naklonjeni so tudi zamisli, da bi učenci že v šoli opravili vse "domače naloge".