Pravi, da se v klubu odlično razume s soigralci, vse več pa je tudi navijačev, ki množično kupujejo njegove drese. Doslej je treniral z Jeseničani, v petek pa bo s svojim dekletom odpotoval v Los Angeles.

Pred novo sezono v ligi NHL tudi to poletje trenirate z jeseniškim moštvom. Vam gre zaenkrat vse po načrtih?

Pripravljam se tako kot zadnji dve sezoni. To pomeni, da imam pred odhodom v ZDA dvakrat na dan treninge z Jeseničani. Tudi suhe priprave, ko še nismo stopili na led, so bile zelo uspešne, saj imajo Gorenjci zelo dober program, zato računam, da bom v Los Angeles prišel dobro pripravljen.

Je sploh kakšna razlika med pripravami v Sloveniji in v ligi NHL?

Bistvenih razlik ni, saj vsak trenira po začrtanem programu. Pogoj za uspešno sezono se skriva prav v teh pripravah, na katerih mora športnik dati vse od sebe in se maksimalno potruditi.

V dveh letih ste že postali uveljavljeno ime v najmočnejši hokejski ligi na svetu. Čutite zaradi tega pred novo sezono dodaten pritisk?

Pritisk je vedno prisoten, ampak sam ga poskušam pretvoriti v nekaj pozitivnega. Težko je biti vsako leto boljši, vendar menim, da lahko pokažem še marsikaj. Upam, da se bo to zgodilo že letos. Imajo me že za nosilca igre, kar mi veliko pomeni. To vlogo je treba sprejeti in odigrati čim boljše. V klubu uživam veliko zaupanje in upam, da bo tako tudi v prihodnje.

Ali ste v ameriškem rumenem tisku kdaj prebrali kaj slabega o sebi?

Ne, saj smo denimo v primerjavi s hollywoodskimi zvezdniki premajhni in premalo pomembni za rumeni tisk. Včasih nas prepoznajo na ulici, drugače se pa kar porazgubimo, saj je Los Angeles tako veliko mesto, da je nemogoče, da bi vsi spremljali hokej.

Trener Olimpije Mike Posma je dejal, da je za vašo prihodnost bolje, če odidete iz Los Angelesa, ki ni hokejsko mesto.

Če govorimo o hokejskih mestih, so to Vancouver, Montreal, Edmonton in Toronto, morda še Calgary. V Los Angelesu imajo ljudje radi hokej, je pa to zmagovalno mesto. Če se zgodi, da moštvo zmaguje v nizih in če pride do kakšnega velikega podviga, potem so športniki prepoznavni. Nam žal to še ni uspelo, verjamem pa, da bo tudi to še prišlo. Mladi igralci si moramo najprej nabrati določene izkušnje in potem nam tudi končnica ne uide. Politika našega kluba je, da moštvo gradi na dolgi rok z mladimi in nadarjenimi igralci.

So tribune na domačih tekmah vašega moštva vedno zapolnjene?

Na vsaki tekmi ravno ne, imamo pa zelo dobro povprečje 14.000 gledalcev na tekmo, kar je več kot pri nekaterih ekipah, ki so na lestvici uvrščene višje od nas. Glede na to, da smo se v lanski sezoni bolj kot ne držali dna, je to kar soliden obisk. Tudi na treninge pride petdeset ali sto radovednežev.

Potovanja na tekme so najbrž kar naporna?

Klub ima za dolge poti v najemu letalo, avtobus pa uporabljamo le za pot v Anaheim.

Zaradi tega verjetno tudi nimate kaj dosti časa za obiske nočnih lokalov in podobno?

Nočnega življenja ni, ker je ritem zelo naporen. Vsak teden imamo vsaj tri tekme, včasih celo štiri, zato za zabave med sezono v mojem urniku ni prostora.

Ste imeli težave, da ste se navadili na ligo NHL?

Ko sem prišel v Los Angeles, je bilo vse manjše in hokej je bil hitrejši, a sem se na manjša igrišča kar hitro privadil. Če primerjam sam sistem, se čuti razlika med evropskim in ameriškim načinom igranja. Lani smo na primer igrali v Salzburgu in lahko povem, da je razlika še vedno kar precej velika. Tudi proračuni so v ligi NHL višji, to pa prinese tudi kakovost.

Kako je s prehrano? So kakšne jedi, ki jih ne smete uživati?

Posebej paziti mi ni treba, ni pa vseeno, kaj pojem. Še posebej poleti, ko ni toliko treningov in tekem, se lahko zgodi, da športnik hitro pridobi kakšen kilogram preveč, zato se v tem obdobju malce bolj držim nazaj. Med sezono največkrat jem tisto, kar mi najbolj paše.

Vas bo tudi letos v Los Angelesu spremljala družina?

Ja, poleg tega bom s seboj vzel še dekle, tako da bomo v polni zasedbi. Prejšnje leto je punca prišla do mene dvakrat za skoraj mesec dni, letos pa sva se odločila, da odpotuje z mano. Tudi oče bo letos pomagal pri mladinskih selekcijah, tako da bo kar pestro.

Ali se je po koncu sezone za vaše usluge zanimal kakšen izmed klubov lige NHL?

Ponudb praktično ne more biti, saj so pravila, da imajo Kralji moje pravice, zelo jasno napisana. Sam se na te stvari ne spoznam najbolje, vendar mislim, da bom še kar nekaj časa igral v Los Angelesu, kjer mi je lepo in neizmerno uživam. Vse je na najvišji profesionalni ravni, saj vsi v klubu zelo dobro skrbijo za igralce, z moštvom se odlično razumemo in tudi navijači so krasni.

V otroštvu ste imeli sanje, da bi zaigrali za klub v ZDA?

Seveda, izjemno rad sem spremljal Detroit in zanj tudi navijal. Zanimivo pa je, da sem imel prvi plakat v svoji sobi od Kraljev. Mogoče mi je bilo celo usojeno, da sem pristal v tem klubu.

Kaj pa Jesenice? Čeprav je vaše srce rdeče, za člansko moštvo še nikoli niste zaigrali.

Očitno so v klubu menili, da sem premlad, ali da nisem dovolj dober za njihovo moštvo. Kasneje sem se odločil za odhod na Švedsko in pri tem je tudi ostalo, saj se za tem nisem več vrnil v domovino. Ta odločitev je bila resnično zadetek v polno, saj bi težko izbral boljšo odskočno desko za ligo NHL. Morda bom nekoč zaigral za Jesenice, saj se nikoli ne ve, kaj se bo zgodilo čez deset, petnajst let...

Kako spremljate ligo EBEL? Je to prava rešitev za slovenski hokej?

Avstrijsko prvenstvo spremljam predvsem prek interneta, saj drugače tudi ni možno. Predvsem spremljam Jesenice, saj imam tu veliko prijateljev, ki igrajo hokej. Drugače pa navijam za oba kluba, da se uvrstita čim višje in igrata dober hokej. Če želimo imeti močno reprezentanco, ki naj bi igrala v skupini A, potem morata Olimpija in Jesenice igrati v ligi EBEL, ker je le za nekaj razredov kakovostnejša od slovenske. Škoda pri tem projektu je, da se drugi klubi ne razvijajo tako, kot bi si želeli.

Ali bi še kakšen slovenski hokejist lahko uspel v ligi NHL? Morda Jan Muršak?

Upam, da bo v tej ligi igralo čim več Slovencev, je pa težko reči, saj se ne ve, kako se igralec razvija. Z Janom se poznava že vrsto let, saj sva skupaj igrala v mladinskih reprezentancah, trenutno pa nisva kaj dosti v kontaktu. Verjetno se tudi on temeljito pripravlja na novo sezono in upam, da mu bo uspelo, kot si sam najbolj želi.