"Dolgo sem trpel. Upam, da bo ta pritožba pomagala." Nekako tako se glasi zaključek ene od treh pisnih pritožb, ki so konec minulega leta romale na inšpektorat za okolje in prostor. Pritožniki so trdili, da je glasno zvonjenje stare cerkve nevzdržno, saj naj bi začeli zvonovi odzvanjati v nedeljo že pred sedmo uro zjutraj. Saša Bačnik , inšpektorica za okolje in prostor, je povedala, da je zaradi preglasnih zvonov draveljske cerkve že lani prispelo na inšpektorat kar nekaj pisnih in telefonskih pritožb. Zato so se inšpektorji odločili, da bodo zadevo preverili. "Takrat smo ugotovili, da cerkev nima opravljenih meritev hrupa, kot to določa uredba o hrupu v naravnem in življenjskem okolju. Zato smo župnijskemu uradu z odločbo naložili, naj opravi meritve." Vendar pa se je župnijski urad Dravlje na odločbo pritožil, češ da cerkveni zvonovi ne morejo biti vir hrupa, saj povzročajo prijazne zvoke.

Kljub temu je ministrstvo za okolje in prostor kot drugostopenjski organ njegovo pritožbo zavrnilo in ugotovilo, da je bila odločitev inšpektorata pravilna. "Takrat nas je župnijski urad obvestil, da bo opravil meritve, ki pa so pokazale, da je hrup tako za dnevni kot nočni čas premočen in ga je potrebno zmanjšati," je pojasnila Saša Bačnik. Zato je inšpektorat za okolje in prostor župnijskemu uradu Dravlje ta mesec izdal odločbo, da mora do dvajsetega avgusta s pomočjo pooblaščenih strokovnjakov narediti program ukrepov za zmanjšanje hrupa. "Ko bo program narejen, bomo izdali odločbo za izvedbo programa, nato pa župnijskemu uradu znova naložili, naj opravi meritve hrupa," je pojasnila Saša Bačnik. Dejala je, da zvonjenja v času do izvedbe sanacije ne morejo prepovedati, da pa upajo, da bo župnišče kljub temu upoštevalo pritožbe stanovalcev in vsaj zmanjšalo pogostost zvonjenja.

Draveljski pater Lojze Bratina je ogorčen nad ravnanjem inšpektorata in države. "Brez komentarja," je dejal, ko smo ga vprašali za mnenje. "Vse skupaj se mi zdi zafrkljivo. Že eno leto se borim z inšpektoratom zaradi teh "cingljcev". Če bodo ljudje res tako želeli, bomo pa zvonove tudi "zavezali"." Pater je dejal, da se je nekaj ljudi iz bližnjih blokov, ki očitno niso navajeni cerkvenega zvonjenja, res pritožilo, vendar pa je po njegovih besedah veliko tudi takih, ki zvonjenje občudujejo. "Tudi v drugih cerkvah zvoni, pa to nikogar ne moti. Marsikje imajo še težje zvonove od naših," je protestiral pater Lojze Bratina. Kljub temu, da se mu to ne zdi prav, so zvonjenje po svojih močeh že omejili, vendar še ne vedo, kaj bodo naredili in koga bodo angažirali za izdelavo načrta za zmanjšanje hrupa. Potožil je, da so samo za meritve morali odšteti dvesto tisočakov.

Draveljski primer pa ni osamljen. Saša Bačnik je povedala, da so lani dobili pritožbe za 14 preveč hrupnih cerkva po Sloveniji, med njimi za dve iz Ljubljane. Poleg Draveljske so meritve hrupa naročili tudi cerkvi na Ježici, ker se je prav tako pritožilo nekaj bližnjih stanovalcev. Tam rok za meritve še ni potekel. "Po vsej Sloveniji vodimo letos šest postopkov zaradi preglasnih cerkvenih zvonov. V vseh župnijah naše ravnanje sprejmejo kot šikaniranje. Tudi sami smo bili v manjši zagati, vendar smo prišli do zaključka, da moramo tudi cerkev obravnavati kot vse druge," je dejala Saša Bačnik. Povedala je še, da so meritve hrupa zahtevali tudi od župnijskega urada v Litiji, ki se je edini potem, ko je njegovo pritožbo zavrnilo ministrstvo za okolje in prostor, pritožil na upravno sodišče v Ljubljani. "Vsi čakamo, kako se bo sodišče odločilo, ker bo to potem zagotovo postala pravna praksa, saj gre za prvi tak primer."