Mandat verjetnemu nadomestnemu poslancu, 54-letnemu Štebetu, mora potrditi še državni zbor. Kandidata za nadomestnega poslanca mora sicer najprej določiti parlamentarna mandatno-volilna komisija, ki se bo sestala v četrtek dopoldne.

Glede na predvidene kandidate za ministre v vladi premierja Janeza Janše se obetajo v poslanskih vrstah še nekatere spremembe. V Janševi vladi naj bi posamezne resorje namreč zasedlo še pet sedanjih poslancev, in sicer Andrej Bajuk ministrstvo za finance, Janez Drobnič ministrstvo za delo, Andrej Bručan ministrstvo za zdravje, Andrej Vizjak ministrstvo za gospodarstvo in Milan Zver ministrstvo za šolstvo. Če jih bo državni zbor imenoval za ministre, bo njihova poslanska funkcija med opravljanjem dela v vladi mirovala, v poslanskih klopeh pa jih bodo v času njihovega ministrovanja nadomeščali t. i. nadomestni poslanci.

Bajuka naj bi v državnem zboru z liste NSi zamenjal upokojenec, leta 1947 rojeni Ciril Testen, Drobniča pa 42-letni magister znanosti Franc Capuder. Namesto Andreja Vizjaka naj bi v državni zbor z liste SDS prišel Ivan Grill (roj. 1961, ekonomist), namesto Milana Zvera Zvonko Černač (roj. 1962, pravnik), namesto Andreja Bručana pa Polonca Dobrajc (roj. 1960, pravnica, leta 2000 kot dotedanja poslanka SNS podprla takratno šestmesečno vlado premiera Andreja Bajuka).

Preden bo državni zbor mandate nadomestnih poslancev potrdil, bodo morali s tem soglašati tudi kandidati sami. Sicer pa bo to mesto pripadlo naslednjemu na kandidatni listi, ki bi bil izvoljen.

Novostim v državnem zboru s tem najverjetneje še ne bo konec. Minuli teden sprejeta dopolnitev zakona o poslancih je namreč mirovanje poslanske funkcije razširila tudi na državne sekretarje. Če bo nova vlada imenovala tudi kakšnega državnega sekretarja iz vrst poslancev, ga bo v času njegovega službovanja v vladi v državnem zboru zamenjal nadomestni poslanec tako kot v primeru predsednika vlade ali ministra.Nadomestni poslanec sicer deluje kot drugi izvoljeni poslanci z vsemi obveznostmi in pravicami. Tako je upravičen do poslanske imunitete in do enoletnega nadomestila za poslansko plačo po prenehanju funkcije. Na novo bo treba določiti tudi sodelovanje nadomestnega poslanca v posameznih parlamentarnih delovnih telesih. Tako bo treba, če bo Bajuk imenovan za ministra, poiskati zamenjavo za mesto podpredsednika komisije DZ za nadzor proračuna, na katero je bil Bajuk imenovan 17. novembra.