Ribiči so bili bolj prizanesljivi do ribjega življa, saj so iz 13 ribolovnih vod, ki jih upravlja tolminska ribiška družina, z muharjenjem na trnke brez zalusti na suho potegnili manj kot osem tisoč rib v skupni teži okoli pet tisoč kilogramov. Največ je bilo šarenk (okoli 6000), precej manj pa soških postrvi (nekaj več kot sto) in lipanov (blizu 80).

"Letošnja sezona je bila slaba za ribiče in dobra za ribe. Spomladi je bilo veliko snega, precej je bilo dežja, še posebno ob vikendih. Izpadel je skoraj ves oktober, ko navadno prihaja k nam precej tujcev. Prihodkov je bilo letos vsaj za 5 milijonov tolarjev manj, kot smo načrtovali, in zato ne bomo mogli uresničiti vseh načrtov, ki smo jih imeli. Rekorda iz leta 1997, ko smo ustvarili več kot 13.400 ribolovnih dni, dovoljenje imamo za 18 tisoč dni v sezoni, zagotovo še nekaj časa ne bomo presegli," je ocenil letošnjo sezono, ki je trajala od začetka aprila do konca oktobra, predsednik Lucijan Rejec. Ribiška družina Tolmin, ustanovljena je bila leta 1947, ves čas posveča pozornost ohranjanju avtohtonih ribjih vrst. Z vlaganjem soških postrvi in lipana skrbijo za boljše stanje njihovih populacij. Vzgojili so veliko plemensko jato genetsko čistih soških postrvi, ki so potomke rib iz Soče in Idrijce in ki so jih odkrili v sodelovanju s francosko biološko postajo Tour du Valant.

Denar za raziskave je zagotovljen do leta 2010. "Letos smo v ribolovne vode vložili devet ton šarenk. Vsako leto vložimo tudi od 100.000 do 130.000 soških postrvi in lipanov. Oboji so iz domačih ribogojnic. Še posebno smo ponosni na lipana, ki smo ga prvič vzredili leta 1995. Z italijanskim partnerjem iz Furlanije-Julijske krajine in evropskim denarjem smo izpeljali varstveni načrt Jadranski lipan. Med drugim smo ugotovili, da se soški lipan bistveno razlikuje od savskega, celo bolj kot soška postrv od potočne," je dodal Dušan Jesenšek, vodja ribogojnice in vališča tolminske ribiške družine.

Pri ribiški družini Tolmin prisegajo na ribolovni turizem. Anketa je pokazala, da ribiči porabijo 2,4-krat toliko denarja na dan kot povprečni turisti. Številke pa kažejo, da število ribičev upada. Med vzroki za to omenjajo zmanjšanje lipanskih populacij, številne naravne katastrofe, pritisk drugih vodnih športov, divje taborjenje, ki se je razpaslo ob rekah, in ne nazadnje tudi krivolov.