Po končanem simpoziju so kipe postavili na različne lokacije v Grosupljem, kjer bodo ostali, kajti želja in namera Grosupljega je postati mesto kipov.

"Ideja, da postane Grosuplje mesto kipov, se mi zdi odlična. Lahko bi se še več slovenskih mest odločilo za podobno obogatitev okolja. Grosuplje je s kiparskimi simpoziji dobilo vrsto kipov za malo denarja. Vsak od teh bi bil, če bi ga kupilo ali naročilo posebej, desetkrat dražji," je dejal akademski kipar Jiri Kočica in dodal, da je bil izbor za prvi kiparski simpozij opravljen na demokratičen način. Kiparji so se dogovorili, kdo bo sodeloval, in uskladili vse v zvezi z materialom in lokacijami (te so dorekli skupaj z arhitekti).

Po besedah Brede Škrjanec , svetnice občine Grosuplje, je ideja, da postane Grosuplje mesto kipov, dobra, osebno jo je podprla. Podprli so jo tudi drugi, ker je Grosuplje brez nekakšne kulturne identitete. Kipi mu lahko zagotovijo prepoznavnost in obogatijo krajino. Očitno pa se bo treba vsako leto znova dogovarjati o akciji oziroma kiparskem simpoziju. Letošnjega so v občini podprli, tudi krajani so mu bili naklonjeni. Prav zato naj bi mu sledil drugi kiparski simpozij z mednarodno udeležbo v prihodnjem letu, nemara pa tudi tretji.

Vse skupaj se je začelo z glavami akademske kiparke Lučke Košak ob cesti, ki vodi v Grosuplje. Tudi za postavitev teh ima zasluge zavod za kiparstvo; njegova vodja Staša Kokot je pristavila, da so v Grosupljem lepo sprejeli pobudo za postavitev kipov. Tudi odzivi krajanov so ji bili v pomoč pri nadaljnjem dogovarjanju za kiparski simpozij. Krajani so kipom Lučke Koščak nadeli celo imena, ob njih so se radi zadrževali in igrali otroci. Tudi druge kipe naj bi sprejeli za "svoje", lokacije zanje so poiskali na najbolj zanimivih mestih. Zlili so se z okoljem in ga naredili bolj prijaznega.

Arhitektka Mojca Lovšin iz urada za prostor občine Grosuplje je dodala, da so najprej poiskali prostor za kipe Lučke Koščak, ob iskanju teh pa so našli še nekatere druge lokacije, primerne za postavitev kipov. Vseh se je nabralo kar precej, niso pa še vključene v prostorske načrte. V prihodnje jih nameravajo upoštevati; računajo na to, da se bodo z urejanjem prostora v občini odpirale nove možnosti za kulturno obogatitev kraja. Usmeritev občinskega sveta glede Grosupljega kot mesta kipov je jasna, upajo le, da se ne bo čez čas "sfižila".

Kiparske veščine tudi v šoli

Ob kiparskem simpoziju, ki je potekal v Grosupljem, so kiparji navezali stik tudi z osnovnima šolama, kjer so pripravili delavnice za svoje učence v okviru likovnih krožkov, je pojasnil Jiri Kočica. "S tem so pridobljena znanja in spretnosti iz študijskega krožka neposredno uvajali v šolsko prakso, s čimer smo dosegli vpenjanje kulturnih in umetniških vsebin neposredno v sicer pregovorno tog šolski sistem," je med drugim poudaril Kočica.