Medtem ko navadni jogurti vsebujejo od tri do pet gramov sladkorja oziroma laktoze iz mleka v 100 gramih, so vzorci sadnih jogurtov vsebovali od 10 do 14 gramov sladkorja v 100 gramih. Eden od njih, namenjen otrokom, je po podatkih z označbe vseboval kar 8,6 grama sladkorja na 100 gramov, so zapisali v ZPS.

»To pomeni, da bi na prehranskem semaforju vsem sadnim jogurtom zasvetila oranžna luč,« so opozorili in pojasnili: Običajno pojemo vsebino celega lončka, zato zaužijemo od 15,9 do 35,5 grama sladkorja, kar pomeni približno tri do sedem kock sladkorja.

Njihova analiza je pokazala tudi, da je v 180-gramskem lončku lahko le manjša jagoda. V ZPS so izpostavili, da iz označbe pogosto ni mogoče enostavno razbrati, koliko sadja jogurt sploh vsebuje. »V sadnem pripravku ni zgolj sadje, ampak tudi druge sestavine, kot so sladkor, modificirani škrob, arome, barvila, zgoščen sadni sok,« so opozorili.