Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

V času krize in socialnih stisk višja stopnja duševnih motenj in samomorilnosti

Ljubljana -  Slovensko združenje za duševno zdravje Šent je na današnji novinarski konferenci predstavil projekt skupnostne psihiatrične obravnave (SPO), s katerim se poskuša zdravstveno oskrbo pripeljati čim bližje uporabnikom. V okviru projekta naj bi začeli delovati štirje zdravstveni timi v okoljih, kjer je dostopnost do psihiatrične pomoči najslabša.

V času krize in socialnih stisk se poviša stopnja duševnih motenj in samomorilnosti. (Foto: Jaka Adamič)

Predsednik Šenta Edo Belak je opozoril, da se pogostost duševnih motenj in samomorilnosti v Sloveniji v času gospodarske krize in vse hujših socialnih stisk povečuje, še posebej v okoljih, kjer je brezposelnost najvišja. Belak je zato opozoril, da je potreben projekt SPO, ki je naravnan k temu, da storitev pripelje čim bližje uporabniku, v okolje, v katerem človek živi.

Službe na duševno zdravje

Psihiatrinja Vesna Švab je izrazila zadovoljstvo, da je vlada januarja na seji sprejela Splošni dogovor za pogodbeno leto 2013, v katerega je vključila SPO in mu tudi dodelila sredstva. Tudi Švabova je poudarila pomembnost projekta. »Službe za duševno zdravje je treba organizirati lokalno, kar pomeni, da je treba povezati že obstoječe oblike duševne zdravstvene nege skrbi ter tako pomoči potrebnim zagotoviti pomoč pravočasno, kakovostno in zadostno v okoljih, kjer živijo,« je povedala Švabova.

V kratkem naj bi sicer začeli delovati štirje timi SPO - na območju Novega mesta, Sevnice, Murske Sobote in Koroške. Vsak tim bo sestavljen iz psihiatra, psihologa, delovnega terapevta, višje medicinske sestre, patronažne sestre in socialnega delavca, je povedala direktorica Zdravstvenega doma Novo mesto Milena Kramar Zupan. Dodala je, da bodo timi delovali v okviru zdravstvenih domov, povezovali pa se bodo z različnimi nevladnimi organizacijami, zavodi, kot so centri za socialno delo.

Timi bodo imeli telefonsko linijo, lahko pa jih bodo poklicali osebni zdravniki, nevladne organizacije, center za socialno delo in tudi uporabniki, ki se znajdejo v stiski ter potrebujejo pomoč. V okviru preventive pa bodo timi sodelovali z drugimi organizaciji in zavodi, da bi skupno prispevali k osveščanju o pomembnosti pravočasno obravnave duševnih težav.

Razbijanje stigme

Predsednica sveta uporabnikov pri Šentu Andreja Štepec pa je izrazila upanje, da se bo ob uspešnosti projekta SPO ta razširil tudi na druga območja države in pomagal pri razbijanju stigme, ki v Sloveniji pogosto spremlja težave z duševnim zdravjem.

Ministrstvo za zdravje je doslej odobrilo štiri omenjene začetne time, Kramar Zupanova pa je priznala, da zdravstvena zavarovalnica z zdravstvenim domom v Novem mestu še ni podpisala pogodbe in sredstev še ni, vendar podpis pogodbe pričakujejo v kratkem. Za vsakega od teh štirih timov pa je sicer na letni ravni namenjenih 160.000 evrov.

»SPO po rezultatih raziskav poveča zadovoljstvo uporabnikov, kakovost oskrbe se s tem ne poslabša, je enako učinkovita, poleg tega pa je najcenejša oblika zdravstvene skrbi za duševne težave v primerjavi z bolnišnično obravnavo,« je še povedala Kramar Zupanova.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.
Povezani članki
Duševne motnje so breme tudi za družbo, polovica jih nastane že v najstniških letih Zdravje

Duševne motnje so breme tudi za družbo, polovica jih nastane že v najstniških letih

Skrb za duševno zdravje se v svetu, tudi pri nas, v zadnjih letih krepi in postaja en ključnih delov zdravstvene ter socialne politike. Duševne motnje so breme tudi za družbo, po nekaterih ocenah stanejo članice EU od tri do štiri odstotke BDP. Okoli polovica duševnih motenj nastane že v... Več »

Boj proti stigmi duševne motnje Več vsebin

Boj proti stigmi duševne motnje

Natančnih evidenc sicer ni, ocene pa govorijo, da v Sloveniji več kot deset tisoč ljudi trpi zaradi psihotičnih motenj, dobrih sto tisoč zaradi razpoloženjskih motenj, približno dvesto tisoč pa za katero izmed oblik anksioznih motenj. V Sloveniji si v povprečju vsakih 17 ur nekdo vzame življenje,... Več »

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor