»Čeprav je ljudem občutek ugodja ob uživanju sladkega nekako prirojen, pa je navajenost na sladka živila tudi posledica neustreznih prehranjevalnih navad, pridobljenih v otroštvu,« navajajo v Zvezi potrošnikov Slovenije.

Glede na to, da je debelost epidemija današnjega časa in da se s prekomerno težo in debelostjo vse pogosteje spopadajo že otroci, velja po navedbah zveze premisliti, kdaj in ali sploh dodati jedem sladkor. Poskusiti velja z manjšimi spremembami, svetujejo. Namesto cele vrečke sladkorja stresemo v kavo ali čaj le polovico, pri domači peki pa dodamo kakšno žlico sladkorja manj, kot je zapisano v receptu.

Posladkamo se lahko z marsičim, tudi npr. z medom ali javorovim sirupom, nekatera živila pa lahko posladkamo tudi s sadjem. Tako lahko sveže ali suho narezano sadje dodamo kosmičem, jogurtu, skuti, biskvitu ali ga potresemo po palačinkah. Suhe slive pa lahko npr. posladkajo proseno kašo, skuhano na mleku, so še spomnili v zvezi.