»Dovolj dokazov imamo, da »mastno« lahko okličemo za šesti okus,« je dejal Russell Keast z univerze Deakin v Melbournu. Mastno je kot okus omenil Aristotel 330 let pred našim štetjem. Pred kratkim pa je bil povezan še s teksturo in temperaturo hrane, ne pa tudi omenjen kot samostojni okus.

Več let so kot uradni veljali samo štirje okusi, šele leta 2002 so priznali še okus umami. Profesor Russell Keast pa je prepričan, da okus mastno izpolnjuje vseh pet zahtevanih kriterijev. V raziskavi, v katero je bilo vključenih 500 prostovoljcev, so ugotovili, da tisti, ki okusijo mastno, manj jejo. »Tistim s prekomerno telesno težo smo v hrano morali dodati veliko več maščobe, da so jo zaznali, kot tistim, ki so imeli normalno telesno težo,« je pojasnil Keast.

»Iz hrane ni mogoče odstraniti maščobe in pričakovati, da bo uspešnica, saj nisi uspel ustvariti enakega okusa,« je še dodal.