S sedmimi porcijami sveže zelenjave in sadja se bomo bolj učinkovito izogibali boleznim in ostali dalj časa živi in zdravi, ugotavljajo strokovnjaki, ki so analizirali življenjski stil 65 tisoč odraslih. Zdrava prehrana poskrbi za zdravje srčno-žilnega sistema v telesu, medtem ko preprečevanje rakavih obolenj z zelenjavnimi in sadnimi jedmi ni potrjeno.

Analiza zdravja ljudi, vključenih v raziskavo, je pokazala, da večji vnos sadja in zelenjave pomeni tudi močnejši imunski sistem in boljše zdravje telesa. Uživanje vsaj sedmih porcij sveže hrane zmanjša tveganje za razne bolezni za 42 odstotkov. Medtem ko uživanje zamrznjenega in vloženega sadja tveganje poviša za 17 odstotkov, dodaja strokovnjaki.

»Ugotovili smo, da k boljšemu zdravju največ prispevajo sveže sadje, posušeno sadje, solate in zelenjava,« je pojasnila vodja raziskave dr. Oyinlola Oyebode. »Vloženo in zamrznjeno sadje ni dobro za zdravje. Nutricionisti opozarjajo, da vsebujejo ogromno sladkorja,« je izpostavila.