Varnost hrane in onesnaževanje okolja sta kronični težavi na Kitajskem in zaskrbljenost javnosti zaradi ponarejene ali zastrupljene hrane se širi izjemno hitro. Kljub vztrajnemu delu policije na tem področju pa so zločini povezani z neoporečnostjo hrane še vedno zelo pogosti in na plan prihajajo v vseh mogočih oblikah. Policija je med nacionalno akcijo, v kateri so odkrili nezakonite tovarne za predelovanje hrane, zasegla več kot 20.000 ton »ponarejenih« mesnih izdelkov.

Težave s hrano se kar vrstijo

Minuli mesec so številni potrošniki izgubili tek za perutnino, saj je izbruhnila ptičja gripa H7N9. Prodaja je na vzhodnem Kitajskem, kjer je bila gripa najbolj razširjena, kljub temu da so strokovnjaki zagotovili, da je kuhana perutnina popolnoma varna, padla za 80 odstotkov. Marca pa so v enem glavnih vodnih virov, reki Huangpu v Šanghaju, odkrili 16.000 plavajočih, razpadajočih prašičev, kar je sprožilo ogorčenje javnosti in številne proteste. Za pogin je bila verjetno kriva prenatrpanost na farmah. Ministrstvo za varovanje zdravja je poročalo tudi o tem, da je policija zasegla več kot 15 ton okužene svinjine v provinci Anthui, kjer so sicer od sredine leta 2012 prodali kar 60 ton svinjine.